Acordul orelor lucrate se intocmeste obligatoriu pentru toti angajatii, indiferent de activitatea firmei sau doar pentru angajatii mobili (ex. conducator auto)?
Raspunsul specialistului:
Conform art. 119 alin. (1) din Codul muncii, angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca definiti potrivit art. 16 indice 1 evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.
La alin. (2) al art. 119 din Codul muncii se afla reglementarea pentru salariatii mobili, salariatii care desfasoara munca la domiciliu si salariatii microintreprinderilor definite la art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea 346/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, pentru aceste categorii de salariati angajatorul tine evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat in conditiile stabilite cu salariatii prin acord scris, in functie de activitatea specifica desfasurata de catre acestia.
In concluzie, se intocmeste acord scris pentru evidentierea programului de lucru cu salariatii mobili, salariatii care desfasoara munca la domiciliu si salariatii microintreprinderilor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<