Comitetul de securitate si sanatate in munca (CSSM) trebuie organizat la nivelul fiecarui angajator persoana juridica - inclusiv cu capital strain, care desfasoara activitati pe teritoriul Romaniei -, care are un numar de cel putin 50 de lucratori.
In functie de natura activitatii si de riscurile identificate, inspectorul munca poate cere infiintarea CSSM si pentru persoanele juridice cu un numar de lucratori mai mic de 50.
Angajatorul are, in principal, urmatoarele obligatii referitoare la CSSM:
Sa stabileasca prin contractul colectiv de munca, prin regulamentul intern sau prin regulamentul de organizare si functionare modalitatea de desemnare a reprezentantilor lucratorilor in CSSM.
Sa asigure intocmirea regulamentului in baza caruia va functiona CSSM.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
250 Modele Fise de Post
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Sa ii nominalizeze prin decizie scrisa pe membrii CSSM si sa aduca la cunostinta tuturor lucratorilor componenta acestuia.
Sa asigure intrunirea CSSM cel putin o data pe trimestru si ori de cate ori este necesar.
Sa se asigure ca instruirea necesara exercitarii rolului de membru in CSSM se realizeaza in timpul programului de lucru si pe cheltuiala unitatii.
Sa acorde fiecarui reprezentant al lucratorilor in CSSM timpul necesar exercitarii atributiilor specifice.
INFO
Timpul alocat exercitarii atributiilor in cadrul CSSM va fi considerat timp de munca si va fi de cel putin:
- 2 ore pe luna in unitatile avand un efectiv de pana la 99 de lucratori;
- 5 ore pe luna in unitatile avand un efectiv intre 100 si 299 de lucratori;
- 10 ore pe luna in unitatile avand un efectiv intre 300 si 499 de lucratori;
- 15 ore pe luna in unitatile avand un efectiv intre 500 si 1.499 de lucratori;
- 20 de ore pe luna in unitatile avand un efectiv de 1.500 de lucratori si peste.
SANCTIUNE
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 de lei la 4.000 de lei, conform art. 39 alin. (8) lit. a) din Legea nr. 319/2006, nerespectarea obligatiei legale de a acorda reprezentantilor lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor un timp adecvat, fara diminuarea drepturilor salariale, si a celei de a le furniza mijloacele necesare pentru a-si putea exercita drepturile si atributiile pe linie de securitate si sanatate in munca.
Sa furnizeze CSSM toate informatiile necesare, pentru ca membrii acestuia sa isi poata da avizul in cunostinta de cauza.
Sa prezinte, cel putin o data pe an, CSSM un raport scris care va cuprinde situatia securitatii si sanatatii in munca, actiunile care au fost intreprinse si eficienta acestora in anul incheiat, precum si propunerile pentru planul de prevenire si protectie care se vor realiza in anul urmator. Acest raport, avizat de catre membrii CSSM, trebuie transmis Inspectoratului Teritorial de Munca in termen de 10 zile.
Sa supuna analizei CSSM documentatia referitoare la caracteristicile echipamentelor de munca, ale echipamentelor de protectie colectiva si individuala, in vederea selectionarii echipamentelor optime.
Sa informeze CSSM cu privire la:
- evaluarea riscurilor pentru securitate si sanatate,
- masurile de prevenire si protectie,
- masurile de prim ajutor,
- masurile de prevenire si stingere a incendiilor si de evacuare a lucratorilor.
Sa comunice CSSM punctul sau de vedere sau, daca este cazul, al medicului de medicina muncii, al serviciului intern sau extern de prevenire si protectie, cu privire la plangerile lucratorilor privind conditiile de munca si modul in care serviciul intern sau extern de prevenire si protectie isi indeplineste atributiile.
ATENTIE!
In cazul in care angajatorul nu ia in considerare propunerile CSSM, propuneri facute in baza atributiilor pe care acesta le are conform legii, trebuie sa isi motiveze decizia si sa consemneze motivatia respectiva in procesul-verbal incheiat cu ocazia intrunirii CSSM.
SANCTIUNE
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 de lei la 5.000 de lei, conform art. 39 alin. (7) din Legea nr. 319/2006, nerespectarea obligatiei legale de a asigura informarea, consultarea si participarea lucratorilor la discutarea tuturor problemelor referitoare la securitatea si sanatatea lor in munca prin infiintarea, organizarea si functionarea comitetelor de securitate si sanatate in munca, acolo unde acest lucru se impune.
sursa: Securitatea si Sanatatea in Munca