Costul orar al fortei de munca a inregistrat o rata de CRESTERE de 16,45%

Costul orar al fortei de muncacost orar forta de munca 2024
Costul orar al fortei de munca a inregistrat o rata de CRESTERE de 16,45%
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vesti bune pentru salariati, costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de crestere de 16,45% in primele trei luni ale acestui an, comparativ cu perioada similara din 2023, iar fata de trimestrul anterior a fost mai mare cu 1,85%.
 
Aceste date au fost publicate de catre Institutul National de Statistica (INS).
 
Aveti o intrebare legata de timpul de munca? Va garantam ca in aceasta lucrare gasiti instantaneu SOLUTIA!
 
Ghidul practic Totul despre timpul de munca rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in control, detalii AICI >>>
 
Fata de trimestrul IV 2023, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in perioada ianuarie - martie 2024 in majoritatea activitatilor economice. Cele mai semnificative cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in invatamant (11,52%), in principal ca urmare a aplicarii prevederilor legale, tranzactii imobiliare (10,09%), respectiv in hoteluri si restaurante (8,82%).
 
Fata de perioada analizata, cele mai mari scaderi ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au observat in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-12,88%), respectiv in industria extractiva (-10,11%). Comparativ cu trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a crescut cu 1,88%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 1,10%.
 

Costul orar al fortei de munca a crescut in toate domeniile 

 
Comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in toate activitatile economice. Cele mai semnificative cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in invatamant (33,30%), hoteluri si restaurante (27,06%), transport si depozitare (20,96%), respectiv in constructii (20,49%).
 
In raport cu trimestrul I 2023, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut cel mai putin in industria extractiva (8,69%), sanatate si asistenta sociala (9,94%), respectiv in activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (10,68%).
 
Fata de acelasi trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a crescut in trimestrul I 2024 cu 16,44%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 16,49%, concluzioneaza INS.

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Costul orar al fortei de muncacost orar forta de munca 2024

Data aparitiei: 04 Iunie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Costul orar al fortei de munca a inregistrat o rata de CRESTERE de 16,45% Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Munca in zi de repaus saptamanal si in zi de sarbatoare legalaIntrebare: Avem un depozit cu vanzare en-gross, cu 3 salariati, in cadrul unui Centru comercial care are program L-V 9:00-17:00 si Sambata 9:00-14:00.Va rog sa-mi spuneti daca este corect sau nu, modul de acordare al zilelor libere pentru fiecare caz in parte: 1. Salariatul 1 a lucrat sambata pe 22.06.2024 si luni 24.06.2024 (liber national) si primeste liber platit in zilele de 25 si 26.06.2024 plus sporul de weekend. Este suficient sau se considera cele 2 zile libere doar pt. ziua de weekend lucrata si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Tichetele de masa se acorda numai la functia de bazaIntrebare: Va rugam sa ne spuneti daca un salariat incadrat cu norma intreaga si functie de baza la societatea X, si incadrat cu contract de munca cu timp partial la societatea Y, poate beneficia de tichete de masa de la societatea Y?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]