Vesti bune pentru salariati, costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de crestere de 16,45% in primele trei luni ale acestui an, comparativ cu perioada similara din 2023, iar fata de trimestrul anterior a fost mai mare cu 1,85%.
Aceste date au fost publicate de catre Institutul National de Statistica (INS).
Aveti o intrebare legata de timpul de munca? Va garantam ca in aceasta lucrare gasiti instantaneu SOLUTIA!
Ghidul practic Totul despre timpul de munca rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in control, detalii AICI >>>
Fata de trimestrul IV 2023, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in perioada ianuarie - martie 2024 in majoritatea activitatilor economice. Cele mai semnificative cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in invatamant (11,52%), in principal ca urmare a aplicarii prevederilor legale, tranzactii imobiliare (10,09%), respectiv in hoteluri si restaurante (8,82%).
Fata de perioada analizata, cele mai mari scaderi ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au observat in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-12,88%), respectiv in industria extractiva (-10,11%). Comparativ cu trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a crescut cu 1,88%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 1,10%.
Costul orar al fortei de munca a crescut in toate domeniile
Comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in toate activitatile economice. Cele mai semnificative cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in invatamant (33,30%), hoteluri si restaurante (27,06%), transport si depozitare (20,96%), respectiv in constructii (20,49%).
In raport cu trimestrul I 2023, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut cel mai putin in industria extractiva (8,69%), sanatate si asistenta sociala (9,94%), respectiv in activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (10,68%).
Fata de acelasi trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a crescut in trimestrul I 2024 cu 16,44%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 16,49%, concluzioneaza INS.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere pentru inaptitudine medicalaIntrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<