Vesti bune pentru salariati, costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de crestere de 16,45% in primele trei luni ale acestui an, comparativ cu perioada similara din 2023, iar fata de trimestrul anterior a fost mai mare cu 1,85%.
Aceste date au fost publicate de catre Institutul National de Statistica (INS).
Aveti o intrebare legata de timpul de munca? Va garantam ca in aceasta lucrare gasiti instantaneu SOLUTIA!
Ghidul practic Totul despre timpul de munca rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in control, detalii AICI >>>
Fata de trimestrul IV 2023, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in perioada ianuarie - martie 2024 in majoritatea activitatilor economice. Cele mai semnificative cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in invatamant (11,52%), in principal ca urmare a aplicarii prevederilor legale, tranzactii imobiliare (10,09%), respectiv in hoteluri si restaurante (8,82%).
Fata de perioada analizata, cele mai mari scaderi ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au observat in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-12,88%), respectiv in industria extractiva (-10,11%). Comparativ cu trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a crescut cu 1,88%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 1,10%.
Costul orar al fortei de munca a crescut in toate domeniile
Comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in toate activitatile economice. Cele mai semnificative cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in invatamant (33,30%), hoteluri si restaurante (27,06%), transport si depozitare (20,96%), respectiv in constructii (20,49%).
In raport cu trimestrul I 2023, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut cel mai putin in industria extractiva (8,69%), sanatate si asistenta sociala (9,94%), respectiv in activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (10,68%).
Fata de acelasi trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a crescut in trimestrul I 2024 cu 16,44%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 16,49%, concluzioneaza INS.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Angajare persoane cu handicap. Compania nu are locuri de munca vacanteIntrebare: Conform prevederilor art. 78 alin. (22)-(24) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, companiile cu peste 50 de angajati au obligatia de a prezenta catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca o cerere scrisa, precum si dovada transmiterii acesteia catre organizatiile nonguvernamentale de la alin. (22), pentru a comunica posturile vacante adecvate...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
CIM durata determinata. Prelungire durataIntrebare: Avem o salariata nascuta in februarie 1959, pentru care am inchis contractul de munca la data de 21.06.2023, conform art. 56 alin. (1) lit. c). I-am facut un nou contract pe durata determinata de un an, pe care l-am prelungit pentru inca un an, pana la data de 31.08.2025. Putem sa mai prelungim contractul acestei salariate si, daca da, pentru cat timp?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<