De ce salariatului cu CIM cu timp partial ii este interzisa munca suplimentara

Isabela Alexe
Isabela Alexe
17 August 2017
17 August 2017
Isabela Alexe
Isabela Alexe
cim partialcim partial munca suplimentaracim partial 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Conform art. 105 alin. (1) lit. c) din Codul muncii salariatului angajat cu contract de munca cu timp partial ii este interzisa efectuarea de ore suplimentare.

IMPORTANT! Exceptie de la aceasta regula sunt cazurile de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.


Iata un caz concret pe PortalCodulMuncii.ro: "Angajatii nostri cu fractiune de norma 4 ore zi sunt studenti; s-a stabilit prin contractul de munca faptul ca beneficiaza de repartizare inegala a timpului de munca, astfel incat ei sa poata munci 4 -10 ore zilnic in perioadele cand pot veni la munca si sa fie liberi cand au sesiune, scoala etc. Exista riscul, la un eventual control, sa se considere ca in zilele in care lucreaza peste 4 ore ei sunt primiti la munca in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial. (vezi OUG 53/2017) ? Mentionez ca programul lor e stabilit saptamanal."



In contractul de munca nu pot fi negociate clauze care nu respecta dispozitiile legale. Asa cum am mentionat si mai sus, salariatii cu CIM cu timp partial nu au voie sa lucreze suplimentar.

Conform art. 38 din Codul muncii, salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.

Atentie! Primirea la munca a unui salariat in afara programului de lucru stabilit in cadru contractelor individuale de munca cu timp partial, constitutie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de 10.000 lei pentru fiecare persoana identificata...citeste mai multe pe PortalCodulMuncii >>>


Iata ce drepturi are salariatul care rezolva urgentele de munca, atunci cand se afla in timpul liber

Orice angajator ar trebuie sa aiba in vedere ca, atunci cand un salariat lucreaza in afara programului de munca, adica presteaza ore suplimentare, acesta cu siguranta ar trebui sa ai parte de anumite beneficii.


Codul Muncii reglementeaza acest aspect, asa ca nu exista loc de interpretare. Iata ce prevede legislatia in vigoare:

"Art. 122. [compensarea muncii suplimentare prin ore libere platite]
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia....citeste mai multe aici >>>








NOUTATI din Legislatia muncii

Ati modificat Regulamentul Intern conform noutatilor legislative?


Hotararea Guvernului 970 a  MODIFICAT Regulamentul Intern!

Scapati ACUM de stresul intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz gasiti modificarile din lege si MODELELE Editabile!

Vezi AICI 10 modele gata redactate de Regulament Intern >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]