Editorial, 14.04.2009 - Gabriela Chirazof
Doresc sa stiu daca am dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca in situatia in care nu am realizat in ultimul an o luna completa de stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
Raspuns: Stagiul minim de cotizare este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Se constituie din insumarea perioadelor:
- pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de catre angajator sau, dupa caz, de catre asigurat, respectiv de catre fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale sau bugetul asigurarilor pentru somaj;
- pentru care plata contributiei de asigurari sociale de sanatate se suporta din alte surse, in conditiile prevazute la art. 6 alin. (2) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002 privind organizarea si functionarea sistemului de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare;
- pentru care, pana la data intrarii in vigoare a O.U.G. nr. 158/2005 plata contributiei de asigurari sociale de sanatate s-a facut din alte surse, potrivit prevederilor art. 6 alin. (2) lit. b) si d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate perioadele in care asiguratul beneficiaza de concediile si indemnizatiile prevazute de O.U.G. nr. 158/2005, respectiv:
- concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii;
- concedii medicale si indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale;
- concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate;
- concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav;
- concedii medicale si indemnizatii de risc maternal.
Totodata, se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate si perioadele in care asiguratul nu a realizat stagii de cotizare in intelesul prevederilor O.U.G. nr. 158/2005 si in care asiguratul:
- a beneficiat de pensie de invaliditate;
- a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora.
Se considera stagiu de cotizare si situatia in care, prin insumarea perioadelor ce constituie stagiul de cotizare din ultimele 12 luni anterioare producerii riscului rezulta un numar de 22 de zile de stagiu de cotizare.
In concluzie, daca din cumulul perioadelor de stagiu sus-mentionate calculate pe o perioada de 12 luni anterioare acordarii concediului medical rezulta un numar de 22 de zile, atunci aveti dreptul la la concediul si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca.
_____________________________________________
CAS, CASS, concedii medicale, somaj, pensii ...
acum aveti toate raspunsurile la indemana! Click aici.
_____________________________________________