Intrebare: In contextul ordinul 617/2007 (forma consolidata 2009), as dori sa stiu de ce angajatii nostri sunt purtati pe drumuri de catre CASS sub pretextul ca este obligatia angajatorului sa tina evidenta asiguratilor si coasiguratilor/persoanelor aflate in intretinere? Tot in acest ordin se mentioneaza la art. 2 - directiile de sanatate ale casei nationale de sanatate vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin. Mentionez ca colegii nostri de la financiar transmit la CASS periodic si tabelel nominale cu angajatii si eventuale persoane in intretinere. De asemenea, mentionez ca am avut angajati carora le-am eliberat adeverinta de salariat cu contributia cass, si li s-a cerut 100 lei noi ca sa li se elibereze adeverinta pentru persoanele din intretinere.
Raspuns: Potrivit art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii stabileste ca beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate. Asadar, au dreptul sa beneficieze de asigurare fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate. Conform art. 22 alin. (1) din Norma metodologica privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, persoanele care au calitatea de salariat, precum si coasiguratii acestora vor putea face dovada calitatii de asigurat pe baza adeverintei prevazute la art. 20 alin. (1) sau cu adeverinta eliberata de angajatori, al carei model este prevazut in anexa nr. 1 indice 1. Termenul de valabilitate a adeverintei eliberate de angajatori este de 3 luni de la data emiterii.
Astfel, textul de lege citat stabileste ca salariatii si coasiguratii acestora pot face dovada calitatii de asigurat fie cu adeverinta eliberata de CAS, fie cu adeverinta eliberata de angajator. Prin urmare, daca salariatul solicita angajatorului eliberarea adeverintei, acesta are obligatia sa o elibereze chiar daca textul de lege stabileste ca dovada poate fi facuta si cu adeverinta eliberata de CAS. Prin adeverinta al carei model este stabilit in anexa 1 indice 1 a normelor amintite, angajatorul certifica calitatea de salariat retinerea si virarea CASS si mentioneaza numele, prenumele si codul numeric personal al coasiguratilor acestuia. Astfel, angajatorul nu elibereaza o adeverinta salariatului si o adeverinta coasiguratilor acestuia.
In consecinta, angajatorul nu elibereaza adeverinta coasiguratilor, persoane cu care, intr-adevar nu se afla intr- o relatie contractuala, ci adeverinta este eliberata salariatului certificand calitatea acestuia de salariat, retinerea si virarea CASS si mentionand coasiguratii sai.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca