Obligativitatea platii contributiei CASS pentru concediile medicale pentru gravide, pacienti de cancer, mame cu copii bolnavi, cazuri de urgenta si concedii postnatale urmeaza sa fie eliminata printr-o ordonanta de urgenta care a fost adoptata in data de 4 aprilie de Guvern.
Potrivit premierului Marcel Ciolacu: "Incepem astazi (n.n. 4 aprilie) prin a rezolva, asa cum am promis zilele trecute, problema concediilor medicale. Introducem, prin ordonanta de urgenta, scutirea de la plata contributiei sociale pentru indemnizatiile de concediu medical in cazul mamelor cu copii bolnavi, gravidelor, pacientilor cu afectiuni oncologice si in cazurile de urgenta", potrivit informatiilor publicate de site-ul Guvernului Romaniei.
Nelamuriri legate de concedii? Specialistii Rentrop & Straton iti vin in ajutor!
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aici aflati raspunsul dorit, DETALII AICI >>>
Premierul a mai adaugat ca va fi propus un ajutor de 2.000 de lei, acordat o sigura data, pentru fiecare nou-nascut, pana in anul 2027, in cazul mamelor defavorizate, cu venituri mici, sau aflate in situatii critice de viata.
"Prin acelasi proiect, sprijinim tinerele mame defavorizate, cu venituri mici, sau aflate in situatii critice de viata. Romania are cel mai mare numar de mame minore din Europa, astfel ca aceasta interventie este extrem de necesara. Propunem un ajutor de 2.000 de lei, acordat o singura data, pentru fiecare nou-nascut, pana in anul 2027, cu un buget de 120 de milioane de euro din fonduri europene".
Mihai Constantin, purtatorul de cuvant al Guvernului a mai adaugat:
"Incep cu o ordonanta de urgenta adoptata de Executiv cu un impact social substantial. (...) Aceeasi ordonanta de urgenta a fost amendata in cadrul sedintei de Guvern, pentru a include si o masura sociala de ordin medical, de asemenea mult asteptata, si anume scutirea de la plata contributiei sociale pentru indemnizatiile de concediu medical in cazul gravidelor, al mamelor cu copii bolnavi, al pacientilor cu afectiuni oncologice si pentru cazurile de urgenta.
(...)
Reporter: Daca ne puteti ajuta cu o lamurire. Mai exact, se elimina impozitarea aceasta de 10% pentru concediile medicale. Sunt incluse aici si concediile postnatale?
Mihai Constantin: Multumesc pentru intrebare, pentru ca un ministru a auzit prima interventie la brief pe aceasta tema si a tinut sa precizeze, intr-adevar, ca da, si concediile postnatale sunt incluse in aceasta lista care nu vor suporta cei 10% din concediile medicale."
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Stabilirea sanctiunilor disciplinareIntrebare: Conform art. 250 din Codul muncii, angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in functie de gravitatea abaterii, luand in considerare criterii precum comportamentul general in serviciu al salariatului si eventualele sanctiuni disciplinare aplicate anterior acestuia. In cazul unui salariat impotriva caruia, pe parcursul activitatii, au fost formulate mai multe plangeri legate de comportamentul sau, care insa nu au facut obiectul unei cercetari disciplinare, ori care a fost anterior...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Pensie cu reducerea varstei standard de pensionare. Incetare CIMIntrebare: Vin cu rugamintea de a ne clarifica urmatoarea situatie. In cadrul unitatii noastre scolare avem o salariata nascuta la data de 06.01.1964 care si-a depus dosarul de pensionare incepand cu data de 01.09.2024, avand o vechime de 42 de ani in munca. In luna decembrie a i s-a comunicat decizia de pensionare. Intrebare: Salariata isi poate continua activitatea in baza aceluiasi contract individual de munca pana la implinirea varstei standard de pensionare fara suspendarea pensiei? Ce optiuni avem ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<