Intrebare: Ne confruntam cu foarte multe concedii medicale venite dupa data de 05 ale lunii. Motivele sunt multiple: concedii medicale acordate eronat de medic, imposibilitatea angajatului de a le trimite la timp. Pot sa le refuz fara sa fiu afectat de amenintari cu ITMB si judecata? Si daca da, in ce baza legala?
Raspuns: Este adevarat ca dispozitiile art. 36 alin. (2) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate stabilesc ca, certificatul de concediu medical se prezinta platitorului pana cel mai tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul.
Insa, conform art. 40 alin. (1) din acelasi act normativ, indemnizatiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, in termen de 90 de zile de la data de la care beneficiarul era in drept sa le solicite.
Astfel, daca salariatul prezinta certificatul de concediu medical in termen de 90 de zile de la data la care era in drept sa solicite indemnizatia, angajatorul are obligatia sa o plateasca daca nu exista o situatie care potrivit dispozitiilor art. 88 din Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005 constituie refuz justificat la plata.
Situatiile care constituie refuzuri justificate la plata indemnizatiilor prevazute la art. 88 din Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005 sunt:
- nu se face dovada calitatii de asigurat pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
Diurna legala in Romania si in strainatate
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
- neindeplinirea stagiului complet de cotizare, cu exceptiile prevazute de lege;
- necompletarea tuturor rubricilor din certificatul de concediu medical de catre medicul care a eliberat/vizat respectivul certificat;
- neprezentarea certificatului de concediu medical in termenele prevazute de lege;
- acordarea retroactiva a certificatelor de concediu medical in afara situatiilor prevazute de lege;
- certificate de concediu medical ce depasesc duratele maxime prevazute de prezentele norme;
- amanarea platii ca urmare a sesizarii comisiilor care efectueaza controlul, de catre angajatorul care constata eliberari nejustificate de certificate de concedii medicale;
Refuzul nejustificat de plata a indemnizatiei constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 de lei in baza art. 47 alin. (2) lit. a) si art. 48 alin. (1) lit. a) din OUG 158/2005.