Conform actului, calculul si plata indemnizatiei de risc maternal se realizeaza in fiecare luna, de catre angajator, cel tarziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna in care se acorda concediul de risc maternal.
Esential de retinut este faptul ca indemnizatia de risc maternal se suporta din FNUASS integral. Nu se suporta nicio parte din riscul maternal din fondurile salariale ale angajatorului.
Mare atentie la faptul ca asupra indemnizatiei de risc maternal nu se calculeaza impozit.
Insa pentru indemnizatia de risc maternal se datoreaza contributie de asigurari sociale si contributie pentru accidente de munca si boli profesionale.
Conform Consultantului Fiscal Dana Hristu, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate bugetului asigurarilor sociale de stat este suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical, conform art. 139 alin. (1) lit.o) din Codul fiscal.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Concedierea perfect legala
De asemenea, baza de calcul a contributiei pentru accidente de munca si boli profesionale o constituie,
indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate suportate de la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii, conform prevederilor de la art. 204 alin. (1) lit. i) din Codul fiscal.
Nu uitati faptul ca salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, este 2.681 lei in anul 2016.
Analiza realizata de Consultant Fiscal, Expert Contabil si Auditor Financiar Dana Hristu, pentru PortalContabilitate.ro