Concediu de risc maternal 2016: Contributii sociale si impozite

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
20 Aprilie 2016
20 Aprilie 2016
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
Concediu de risc maternal 2016risc maternalconcediu de risc maternal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Asa cum bine stim, concediul de risc maternal se acorda conform prevederilor OUG nr. 96 din 2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca.

Conform actului, calculul si plata indemnizatiei de risc maternal se realizeaza in fiecare luna, de catre angajator, cel tarziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna in care se acorda concediul de risc maternal.

Esential de retinut este faptul ca indemnizatia de risc maternal se suporta din FNUASS integral. Nu se suporta nicio parte din riscul maternal din fondurile salariale ale angajatorului.

Mare atentie la faptul ca asupra indemnizatiei de risc maternal nu se calculeaza impozit.

Insa pentru indemnizatia de risc maternal se datoreaza contributie de asigurari sociale si contributie pentru accidente de munca si boli profesionale.


Conform Consultantului Fiscal Dana Hristu, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate bugetului asigurarilor sociale de stat este suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical, conform art. 139 alin. (1) lit.o) din Codul fiscal.

De asemenea, baza de calcul a contributiei pentru accidente de munca si boli profesionale o constituie,
indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate suportate de la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii, conform prevederilor de la art. 204 alin. (1) lit. i) din Codul fiscal.

Nu uitati faptul ca salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, este 2.681 lei in anul 2016.


Analiza realizata de Consultant Fiscal, Expert Contabil si Auditor Financiar Dana Hristu, pentru PortalContabilitate.ro



NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 
 
Vizionati webinarul GRATUIT
“Noua lege a pensiilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
[x]