Stimate angajator, O.U.G. nr. 34/2024 a adus modificari esentiale in ceea ce priveste contributia la sistemul de sanatate (CASS) datorata pentru indemnizatiile medicale.
Astfel, incepand cu data de 1 ianuarie 2024 se datoreaza CASS pentru 3 categorii de indemnizatii de concedii medicale: cod 01 (boala obisnuita), cod 07 (carantina), cod 10 (reducerea cu 25% a duratei normale de lucru)!
Schimbarea este radicala, deoarece pana la 1 ianuarie nu se datora deloc aceasta contributie, pentru niciun fel de indemnizatie medicala. Si, evident, aceasta noua masura introdusa de O.U.G. nr. 34 creeaza niste probleme majore in practica (le vom detalia mai jos), a caror solutionare optima necesita experienta unui specialist de top.
Veti primi cu aceasta ocazie explicatii clare, excelent argumentate privind implicatiile noului act normativ si veti putea lamuri totodata propriile neclaritati.
Ce probleme creeaza introducerea CASS pentru indemnizatiile de concedii medicale?
O prima problema este ca O.U.G. nr. 34/2024 a intrat in vigoare la data publicarii ei in Monitorul Oficial (12 aprilie), dar prevederile ei se aplica si pentru indemnizatiile aferente concediilor medicale a caror perioada de acordare inceteaza dupa 12 aprilie.
Angajatorii trebuie, in consecinta, sa analizeze atent certificatele medicale si sa identifice exact care sunt cele a caror perioada de acordare se termina incepand cu data de 12 aprilie 2024 sau anterior acestei perioade, pentru a stabili daca calculeaza sau nu contributia la sistemul de sanatate!
Alte probleme importante:
1) Incepand cu ce data concediile medicale nu se mai taxeaza cu contributie la sistemul de sanatate?
2) Ce trebuie sa verificam la un concediu medical pentru a stabili daca este initial sau in continuare?
4) Cum se suporta plata indemnizatiei medicale in cazul unui concediu medical in continuare?
5) Cum se calcueaza contributia la sistemul de sanatate pentru concediile medicale din luna aprilie acordate in continuare? Se rectifica declaratiile 112 pentru perioada ianuarie-martie?
Aflati raspunsurile complete vizionand webinarul. Va rugam sa va inscrieti chiar acum, dand clic aici >>>
Prima parte a webinarului va fi alocata unei prezentari video, in care dna Rodica Mantescu va analiza din punctul de vedere al specialistului prevederile legislative interpretabile privind introducerea CASS pentru indemnizatiile de concedii medicale.
A doua parte a webinarului va fi dedicata solutionarii celor mai frecvente probleme aparute in practica, selectate pentru relevanta lor si pentru faptul ca au rezolvari putin evidente, greu de identificat fara ajutorul unui specialist.
Cele 4 teme mari care vor fi abordate in cadrul webinarului:
1. Concediul medical initial
2. Concediu medical in continuare
3. Taxe salariale datorate pentru indemnizatiile medicale
4. Indemnizatiile medicale neimpozabile
Important!
Codurile de indemnizatii de concedii medicale pentru care va fi retinuta CASS sunt: cod 01 (boala obisnuita), cod 07 (carantina), cod 10 (reducerea cu 25% a duratei normale de lucru). Nu se retine acesta contributie pentru indemnizatiile acordate ca urmare a unor
accidente de munca sau boli profesionale.
Sunt scutite de la plata CASS si indemnizatiile de concediu medical ale persoanelor aflate in concediu de maternitate, pentru ingrijirea copilului bolnav, pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice, pentru boli oncologice, pentru TBC, HIV/SIDA, pentru boli cardiovasculare, arsuri grave (marii arsi), dar si pentru urgente medico-chirurgicale.
Informatii utile pentru dvs.
Webinar: Probleme practice privind concediile medicale
Lector: Rodica Mantescu
Vizualizare: oricand dupa achitarea platii
Conditii: conexiune la Internet
Taxa participare: 205 lei + 19% TVA
Odata ce v-ati inscris pentru a participa la acest webinar, il puteti urmari inregistrat, ori de cate ori doriti, pana la data de 23 iulie, INSCRIE-TE ACUM >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Stabilirea sanctiunilor disciplinareIntrebare: Conform art. 250 din Codul muncii, angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in functie de gravitatea abaterii, luand in considerare criterii precum comportamentul general in serviciu al salariatului si eventualele sanctiuni disciplinare aplicate anterior acestuia. In cazul unui salariat impotriva caruia, pe parcursul activitatii, au fost formulate mai multe plangeri legate de comportamentul sau, care insa nu au facut obiectul unei cercetari disciplinare, ori care a fost anterior...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Pensie cu reducerea varstei standard de pensionare. Incetare CIMIntrebare: Vin cu rugamintea de a ne clarifica urmatoarea situatie. In cadrul unitatii noastre scolare avem o salariata nascuta la data de 06.01.1964 care si-a depus dosarul de pensionare incepand cu data de 01.09.2024, avand o vechime de 42 de ani in munca. In luna decembrie a i s-a comunicat decizia de pensionare. Intrebare: Salariata isi poate continua activitatea in baza aceluiasi contract individual de munca pana la implinirea varstei standard de pensionare fara suspendarea pensiei? Ce optiuni avem ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<