O noua initiative legislativa propune ca activitatile economice desfasurate de persoane fizice pe contracte de tip PFA (persoana fizica autorizata) sa constituie vechime in munca.
Se doreste astfel completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.44/2018, privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, astfel:
(1) Activitatile economice desfasurate de persoana fizica ca PFA constituie vechime in munca si, dupa caz, vechime in specialitate.
(2) Vechimea in munca si, dupa caz, vechimea in specialitate, este considerata perioada in care PFA a desfasurat activitate economica si a achitat contributiile, taxele si impozitele legale, nefiind luata in considerare perioada in care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendata, potrivit unui comunicat USR PLUS.
"Propunerea legislativa face o reparatie morala si legala pentru persoanele fizice autorizate, care desfasoara o activitate economica si iti platesc toate taxele si impozitele legale, dar activitatea nu le este considerata vechime in munca. Initiativa a pornit de la cazul unui cetatean din Alba Iulia, care este unul dintre cei mai apreciati ghizi turistici din municipiu. Cand a vrut sa aplice pentru un post in cadrul centrului de informare turistica din subordinea municipalitatii, albaiulianul a constatat ca activitatea pe care a prestat-o timp de multi ani ca ghid nu e considerata vechime in munca deoarece a functionat ca Persoana Fizica Autorizata. Sper ca aceasta propunere sa fie adoptata cat mai repede. Este o lege care nu va avea un impact bugetar, ci doar va incuraja persoanele fizice sa lucreze legal si sa renunte la
munca la negru, atrasi de faptul ca perioada lucrata ca PFA va constitui si vechime in munca, in domeniul in care isi desfasoara activitatea", precizeaza deputatul USR PLUS Beniamin Todosiu, conform aceleiasi surse.
In expunerea de motive, se precizeaza ca necesitatea interventiei legislative este justificata de lipsa unui astfel de articol in lege, care de-a lungul timpului a descurajat activitatea PFA-urilor sau le-a discriminat.
Potrivit comunicatului, faptul ca nu exista in lege un articol care sa mentioneze ca activitatea unui PFA se considera vechime in munca, a dus la doua tipuri de interpretari distincte:
- PFA-uri care lucreaza ca PFA, cotizeaza la sistemul de pensii, asigurari de sanatate si impozit pe venit si isi desfasoara activitatea pur si simplu;
- PFA-uri care, din cauza acestei prevederi din legislatie, s-au auto-angajat, la recomandarea expertilor contabili, pe salariul minim pe economie si astfel au ajuns in situatia in care lunar platesc 2 randuri de taxe catre stat.
"Denumirea generica de PFA reprezinta tot un om care munceste si care-si plateste datoriile catre stat. Statul nu ar trebui sa discrimineze intre diferite feluri in care un om alege sa lucreze atata timp cat aceasta si-a achitat contributiile, taxele si impozitele legale. E timpul sa corectam acest lucru si sa oferim tuturor sansa unui tratament egal si transparent din punct de vedere fiscal", conchide senatorul USR PLUS Andrei Postica.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<