CAS si CASS, de la angajator la angajat din 2018. Ce se va petrece cu salariile nete ale angajatilor?

cas si cass angajatscadere salariu net cas si casscas si cass 2017contributii angajat 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
UPDATE 8 noiembrie:
 
Conform unei Ordonante de urgenta adoptate de Guvern, in data de 8 noiembrie, Codului fiscal se modifica. Asa ca, asa cum se preconiza, contributiile sociale vor trece de la angajator la angajat, iar impozitul pe venit va scadea de la 16% la 10%.
 
Au fost aprobate si:
 
- cresterea pensiei sociale la 640 de lei
 
- majorarea punctului de pensie la 1.100 de lei de la 1 iulie 2018
 
- micsorarea procentului de plata, 5,1% la 3,7% catre Pilonul II de pensii
 
 

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu a recunoscut recent, in cadrul unei emisiuni televizate, ca trecerea contributiilor sociale si de sanatate la angajat poate afecta veniturile nete ale acestora.


Asa se face ca ministrul a declarat, in mod indirect, ca salariile ar putea scadea, ca urmare a acestei masuri.

Vasilescu a mai anuntat si ca salariile brute ale profesoriilor vor creste cu 25% din ianuarie. Ministrul a mentionat si ca salariile nete vor creste cu doar 4%, in cazul acestora:

"In ceea ce priveste aceasta salarizare, de la 1 ianuarie vor creste toate salariile pe brut cu 25%. In ceea ce priveste educatia si sanatatea, din martie vor mai avea cresteri, la educatie inca 20%, iar sanatatea urca direct in grila pana in 2022.... Vorbim despre brut. Pe net [salariatii din educatie - n.red.] vor avea o crestere de 4% de la 1 ian, iar de la 1 martie vor avea o crestere, cumulata cu prima de la 1 ianuarie, de aproximativ 30% pe net", a specificat ministrul Muncii, potrivit Antena 3.


Reamintim cititorilor ca in data de 27 iulie Ministerul de Finante anunta printr-un comunicat de presa ca, incepand de la 1 ianuarie 2018, taxele CAS si CASS vor fi platite de angajat.

Astfel, nivelul contributiilor sociale obligatorii urmeaza sa se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeasi data de 1 ianuarie 2018, se are in vedere si reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Contributiile sociale vor fi datorate de catre angajat

Aceste contributii vor fi datorate de catre angajat, insa obligatia stabilirii, retinerii si platii acestora catre bugetele de asigurari sociale va reveni, in continuare, angajatorului...citeste mai multe aici >>>


"Nivelul contributiilor sociale obligatorii urmeaza sa se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeasi data de 1 ianuarie 2018, se are in vedere si reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%. Aceste contributii vor fi datorate de catre angajat, insa obligatia stabilirii, retinerii si platii acestora catre bugetele de asigurari sociale va reveni, in continuare, angajatorului", conform Ministerului Finantelor.

Pentru a evidentia ca salariatii ar putea fi afectati serios ca urmare a aplicarii acestor masuri, compania de consultanta PwC Romania a prezentat un comunicat de presa in care a mentionat ca, in acest fel, salariile din mediul privat ar putea fi diminuate semnificativ: "Pentru ca angajatii sa nu fie afectati de aceasta crestere a poverii fiscale in sarcina lor, angajatorul ar trebui sa le creasca salariile brute, potrivit programului anuntat de Guvern cu 22,75%".

De aceea cresterea salariului net al profesorilor va fi de 4%, deoarece contributiile vor trece la angajati, asa ca veniturile vor scadea.


Se vor micsora salariile nete? Cum se poate evita aceasta chestiune si ce presupune ca CAS si CASS sa treaca la angajat?

Doar in contexul in care angajatul va dori majorarea salariului brut al angajatului acesta va ramane cu aceeasi suma in mana. In acest fel va putea fi compensata trecerea contributiilor de la angajator la angajat.


Potrivit studiului realizat de PwC Romania: "Conform prevederilor legale actuale, angajatorii din mediul privat nu pot fi obligati sa modifice nivelurile salariale, decat pentru salariatii platiti la nivelul salariului minim pe economie, contractele de munca fiind intelegeri private, iar statul nu poate impune modificarea acestora fara acordul partilor", noteaza compania de consultanta, citata de Agerpres.

Asadar, ar putea exista situatii in care salariatii sa castige cu 22% mai putin decat inainte:

"Poate ca cei mai multi dintre angajatori vor intelege sa acopere acest cost suplimentar care va reveni angajatilor, prin cresterea salariilor, insa nu este obligatoriu ca acest lucru sa se intample in toate cazurile. Astfel, pot aparea situatii in care angajatii vor avea un salariu net mai mic decat in prezent cu circa 22% (...)", explica Mihaela Mitroi, PwC.


Potrivit analizei PwC Romania, contributiile sociale preluate exclusiv de angajat reprezinta o noutate pentru statele UE.

"Ministerul de Finante a comunicat  ca, incepand cu 1 ianuarie 2018, contributiile sociale vor fi trecute exclusiv in sarcina angajatului, cuantumul total al acestora urmand sa scada de la 39,25%, cat sunt in prezent, la 35%, iar nivelul impozitului pe venit se va reduce...citeste mai multe aici >>>



NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cas si cass angajatscadere salariu net cas si casscas si cass 2017contributii angajat 2018

Data aparitiei: 09 Noiembrie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

CAS si CASS, de la angajator la angajat din 2018. Ce se va petrece cu salariile nete ale angajatilor? Nota: 3.91 din 5 - 23 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]