"O salariata este angajata la societatea A din 02.2021, la societatea B din 06.2021 si la societatea C din 08.2021. In 17.12.2021 demisioneaza de la societatile A si B (ramanand angajata doar la societatea C unde nu are stagiu de cotizare) si din 01.01.2022 intra in concediu medical, cod 08. La calculul concediului medical se iau in considerare lunile 12+11+10+9+8 (de la societatile A+B+C) + luna 7 (societatile A+B)? Avand in vedere ca societatea C este in domeniul constructiilor, este vreo facilitate prin care nu se platesc contributiile catre stat (CAS) pentru cod 08? Sau se plateste CAS si se recupereaza dupa?"
Raspunsul specialistilor:
Baza de calcul nu se consituie din veniturile realizate in ultimele 6 luni anterioare lunii in care salariata beneficiaza de concediu medical. Baza de calcul nu se constituie din veniturile realizate in lunile 7-12. Doar stagiul de cotizare poate fi realizat in ultimele 12 luni anterioare lunii in care se acorda concediu medical. Chair si in situatia in care stagiul de cotizare este realizat in lunile 7-12, baza de calcul se constituie tot din veniturile realizate in ultimele 6 luni.
Conform prevederilor art. 10 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
(1)Pentru persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B, baza de calcul al indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.
Astfel din aceasta prevedere legala rezulta ca se iau in calcul toate veniturile asupra carora s-a calculat CAM in ultimele 6 luni anterioare lunii in care se acorda concediu medical indiferent la ce angajator au fost realizate.
Mai mult, nici OUG 158/2005, nici Normele metodologice de aplicare nu contin prevederi exprese prin care sa se excluda veniturile suprapuse de la calculul indemnizatiilor medicale.
Cu toate acestea, din informatiile pe care le avem, casele de sanatate considera ca in situatia in care in perioada de 6 luni, salariatul a realizat venituri la alt angajator, pe langa veniturile realizate la angajatorul la care beneficiaza de concediu medical, se vor lua in calcul doar veniturile realizate la angajatorul la care salariatul beneficiaza de concediu medical.
In conformitate cu opinia casei de sanatate, in situatia unui concediu de maternitate in luna ianuarie, baza de calcul se constituie din veniturile realizate in perioada iulie – decembrie. Astfel, in lunile august – decembrie se vor lua in calcul doar veniturile realizate la angajatorul C avand in vedere opinia casei de sanatate.
In luna iulie apreciem ca se vor lua in calcul doar veniturile realizate la unul dintre angajatori A sau B in baza adeverintei pe care salariata o va prezenta angajatorului C din care sa rezulte numarul de zile de stagiu de cotizare si veniturile lunare asupra carora s-a calculat CAM.
Va sfatuim sa va adresati si dvs casei de sanatate competenta in solutionarea cererii de recuperare a indemnizatiilor medicale.
Indemnizatiile medicale se recupereaza pe baza cererii. Nu este reglementata recuperarea prin deducere din contributii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<