Concediul si indemnizatia pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice - Legea nr.24/2022 integrala

concediu ingrijire pacient afectiuni oncologiceconcediu ingrijire bolnav cancerindemnizatie concediu ingrijire bolnav cancer
Concediul si indemnizatia pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice - Legea nr.24/2022 integrala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca in data de 16.02.2022 s-a publicat in Monitorul Oficial, Legea nr. 24 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
 
Concret, vorbim despre introducerea unui nou element, un capitol nou referitor la "Concediul si indemnizatia pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice."
 

Cine va putea beneficia de concediu pentru ingrijirea bolnavilor de cancer?

 
Asiguratul care are peste 18 ani beneficiaza de concediu si indemnizatie pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice. Cu acordul pacientului, acesta il va insoti pe bolnav, la interventii chirurgicale sau tratamente recomandate si prescrise de medicul specialist...mai multe despre indemnizatia aferenta poti citi aici >>>
 
 
Legea nr. 24 din 15 februarie 2022 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, publicata in Monitorul Oficial nr. 156 din 16 februarie 2022, conform PortalCodulMuncii
 
 
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
 
Art. I. – Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.074 din 29 noiembrie 2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
 
1. La articolul 2 alineatul (1), dupa litera d) se introduce o noua litera, litera d1), cu urmatorul cuprins:
"d1) concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice;"
 
2. Articolul 7 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 7. – Stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d1) este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical."
 
3. Dupa articolul 30 se introduce un nou capitol, capitolul V1, cuprinzand articolele 301-303, cu urmatorul cuprins:
CAPITOLUL V1
Concediul si indemnizatia pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice
 
Art. 301. – (1) Beneficiaza de concediu si indemnizatie pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice in varsta de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, il insoteste pe acesta la interventii chirurgicale si tratamente prescrise de medicul specialist.
(2) Pacientul cu afectiuni oncologice isi poate exprima acordul prevazut la alin. (1) numai pentru o singura persoana la fiecare interventie chirurgicala, respectiv tratament.
(3) Durata de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice este de cel mult 45 de zile calendaristice in interval de un an pentru un pacient.
(4) In fiecare an in care primeste concedii pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice, beneficiarul are dreptul la minimum o sedinta de evaluare psihologica clinica si minimum cinci sedinte de consiliere psihologica clinica. De aceleasi drepturi beneficiaza si pacientul cu afectiuni oncologice. In situatia pacientului cu afectiuni oncologice care are handicap auditiv ori surdocecitate, acesta are dreptul inclusiv la un interpret autorizat al limbajului mimico-gestual, respectiv al limbajului specific al persoanei cu surdocecitate, dupa caz.
(5) Ministerul Sanatatii are obligatia de a modifica protocolul oncologic pentru a include costurile necesare aferente in Programul national de oncologie.
 
Art. 302. – (1) Concediul si indemnizatia pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice, precum si sedintele de evaluare psihologica clinica, respectiv de consiliere psihologica clinica se acorda pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul specialist.
(2) In situatia in care pacientul este insotit la tratament pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene sau pe teritoriul altui stat care nu este membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene, concediul si indemnizatia pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice se acorda pe baza certificatului de concediu medical eliberat de catre casa de asigurari de sanatate la care angajatorul persoanei asigurate depune declaratia prevazuta la art. 147 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sau de catre cea cu care persoana asigurata are incheiat contractul de asigurare pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, dupa caz, pe baza actelor doveditoare traduse si autentificate, in conditiile si pana la durata maxima prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, nu mai tarziu de 15 zile de la data revenirii in tara a pacientului cu afectiuni oncologice.
(3) Documentele prevazute la alin. (2) se transmit casei de asigurari de sanatate care elibereaza certificatul de concediu medical de catre persoana asigurata pe suport hartie sau prin mijloace electronice de transmitere la distanta sau, dupa caz, de catre persoanele care autentifica documentele prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
(4) Casa de asigurari de sanatate transmite certificatul de concediu medical, pe suport hartie sau prin mijloace electronice de transmitere la distanta, beneficiarilor, respectiv angajatorilor, dupa caz.
(5) Certificatele de concediu medical prevazute la alin. (4), care sunt transmise prin mijloace electronice de transmitere la distanta, sunt semnate cu semnaturi electronice calificate.
 
Art. 303. – (1) Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10.
(2) Indemnizatia pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
(3) Costurile serviciilor furnizate de psiholog conform prevederilor art. 301 alin. (4) se suporta din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate in conditiile prevazute de Contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate si de normele metodologice de aplicare a acestuia."
 
4. La articolul 53, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 53. – (1) Indemnizatiile prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d1) se pot transfera in tarile in care asiguratii isi stabilesc domiciliul sau resedinta, in conditiile reglementate prin acorduri si conventii internationale la care Romania este parte."
 
Art. II. – Prezenta lege intra in vigoare la doua luni de la data publicarii, cu exceptia dispozitiilor art. 301 alin. (4), care intra in vigoare la un an de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
 
Art. III. – In termen de 60 de zile de la data publicarii prezentei legi, Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate modifica Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Art. IV. – Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.074 din 29 noiembrie 2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta lege, se va republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare.
 
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.
 
p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR,
VASILE-DANIEL SUCIU
PRESEDINTELE SENATULUI
FLORIN-VASILE CITU
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu ingrijire pacient afectiuni oncologiceconcediu ingrijire bolnav cancerindemnizatie concediu ingrijire bolnav cancer

Data aparitiei: 16 Martie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediul si indemnizatia pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice - Legea nr.24/2022 integrala Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]