"Societatea a incheiat un contract de cesiune a drepturilor de autor cu un student. Acesta scrie un numar de articole pe luna, fiind platit in functie de cat scrie. Ventitul estimat este cuprins intre 6 si 12 salarii minime. Avand in vedere faptul ca este student, exista obligatia de plata a contributiei CASS?"
Raspunsul specialistului:
Conform art. 154 alin.(1) din Codul fiscal:
Urmatoarele categorii de persoane fizice sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate:
Plata CASS in cazul studentilor - cand se datoreaza?
a)copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenicii sau studentii, studentii-doctoranzi care desfasoara activitati didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, in limita a 4-6 ore conventionale didactice pe saptamana, precum si persoanele care urmeaza modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldati sau gradati profesionisti.
Daca realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. a), b) si f), pentru aceste venituri datoreaza contributie, conform regulilor specifice prezentului titlu.
Astfel cum puteti observa, in textul citat se mentioneaza ca persoanele care au calitatea de student si nu au implinit varsta de 26 ani datoreaza contributie la sistemul de sanatate daca realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. a), b) si f).
Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala
Conform art. 155 din Codul fiscal:
Art. 155: Categorii de venituri supuse contributiei de asigurari sociale de sanatate
(1)Contribuabilii la sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazuti la art. 153 alin. (1) lit. a)-d), datoreaza, dupa caz, contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din Romania si din afara Romaniei, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, pentru care exista obligatia declararii in Romania, realizate din urmatoarele categorii de venituri:
a) venituri din salarii si asimilate salariilor, definite conform art. 76;
a1) venituri din pensii, definite conform art. 99, pentru partea care depaseste suma lunara de 4.000 lei;
b) venituri din activitati independente, definite conform art. 67;
c) venituri din drepturi de proprietate intelectuale, definite conform art. 70;
d) venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlului II sau titlului III, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125;
e) venituri din cedarea folosintei bunurilor, definite conform art. 83;
f) venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, definite conform art. 103;
g) venituri din investitii, definite conform art. 91;
h) venituri din alte surse, definite conform art. 114.
Rezulta ca veniturile din drepturi de proprietate intelectuala nu se regasesc printre veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. a), b) si f) pentru care se datoreaza CASS.
Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala se regasesc la lit. c).
In consecinta, din reglementarile de mai sus rezulta ca studentii care nu au implinit varsta de 26 ani sunt exceptati de la plata CASS inclusiv daca realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala asa cum sunt si veniturile din drepturi de autor.
Un raspuns oferit in mai 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere pentru inaptitudine medicalaIntrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<