Venituri realizate de studenti - in ce CONDITII se datoreaza plata contributiilor sociale de sanatate?

Veniturile din drepturi de proprietate intelectualaplata cass studenti
Venituri realizate de studenti - in ce CONDITII se datoreaza plata contributiilor sociale de sanatate?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Societatea a incheiat un contract de cesiune a drepturilor de autor cu un student. Acesta scrie un numar de articole pe luna, fiind platit in functie de cat scrie. Ventitul estimat este cuprins intre 6 si 12 salarii minime. Avand in vedere faptul ca este student, exista obligatia de plata a contributiei CASS?"
 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 154 alin.(1) din Codul fiscal:
 
Urmatoarele categorii de persoane fizice sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate:
 

Plata CASS in cazul studentilor - cand se datoreaza?

 
a)copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenicii sau studentii, studentii-doctoranzi care desfasoara activitati didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, in limita a 4-6 ore conventionale didactice pe saptamana, precum si persoanele care urmeaza modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldati sau gradati profesionisti.
Daca realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. a), b) si f), pentru aceste venituri datoreaza contributie, conform regulilor specifice prezentului titlu.
 
Astfel cum puteti observa, in textul citat se mentioneaza ca persoanele care au calitatea de student si nu au implinit varsta de 26 ani datoreaza contributie la sistemul de sanatate daca realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. a), b) si f).
 

Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala

 
Conform art. 155 din Codul fiscal:
 
Art. 155: Categorii de venituri supuse contributiei de asigurari sociale de sanatate
 
(1)Contribuabilii la sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazuti la art. 153 alin. (1) lit. a)-d), datoreaza, dupa caz, contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din Romania si din afara Romaniei, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, pentru care exista obligatia declararii in Romania, realizate din urmatoarele categorii de venituri:
a) venituri din salarii si asimilate salariilor, definite conform art. 76;
a1) venituri din pensii, definite conform art. 99, pentru partea care depaseste suma lunara de 4.000 lei;
b) venituri din activitati independente, definite conform art. 67;
c) venituri din drepturi de proprietate intelectuale, definite conform art. 70;
d) venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlului II sau titlului III, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125;
e) venituri din cedarea folosintei bunurilor, definite conform art. 83;
f) venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, definite conform art. 103;
g) venituri din investitii, definite conform art. 91;
h) venituri din alte surse, definite conform art. 114.
Rezulta ca veniturile din drepturi de proprietate intelectuala nu se regasesc printre veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. a), b) si f) pentru care se datoreaza CASS.
 
Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala se regasesc la lit. c).
 
In consecinta, din reglementarile de mai sus rezulta ca studentii care nu au implinit varsta de 26 ani sunt exceptati de la plata CASS inclusiv daca realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala asa cum sunt si veniturile din drepturi de autor.
 
Un raspuns oferit in mai 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce modificari aduce noua Lege a Pensiilor?


Atentie! La 1 ianuarie 2024 va intra in vigoare Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, care va inlocui Legea nr. 263/2010!

Afla detalii complete din ghidul practic pentru angajatori si angajati: Totul despre PENSIONARE Conditii, Etape + Calculator de Pensii!

Contine proceduri actualizate legate de pensionare si studii de caz!

Ghidul este intemeiat pe prevederile Legii 207/2020 ce vor intra in vigoare la data de 01 septembrie 2023.
...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Veniturile din drepturi de proprietate intelectualaplata cass studenti

Data aparitiei: 17 Mai 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Venituri realizate de studenti - in ce CONDITII se datoreaza plata contributiilor sociale de sanatate? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Utilizarea semnaturii electronice pentru CIM si alte documente de resurse umaneIntrebare: Codul muncii prevede posibilitatea semnarii electronice a CIM-ului. Dorim implementarea semnaturii electronice pentru semnarea documentelor de resurse umane (informare salariala, CIM, acte aditionale). Dorim sa facem acest lucru prin intermediul furnizorului nostru de sistem informatic ce ne ofera semnatura electronica calificata Certsign. Problema intervine in momentul in care nu toti salariatii (respectiv muncitorii) au adresa de e-mail de companie. Pe adresa de e-mail salariatul ar trebui sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Concediu de ingrijitor. Contributii socialeIntrebare: Legat de zilele de concediu ingrijitor, asa cum au fost ele legiferate inclusiv cu modificarile din OUG 42/2023, pentru aceste zile angajatul nu datoreaza contributie asiguratorie de sanatate. Personal nu gasesc ceva legiferat pe aceasta tema si in Codul fiscal. Intrebarea este: se retine CASS pentru aceste zile de concediu de ingrijitor?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2023 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]