Concediu de maternitate - cine poate beneficia de concediu si de indemnizatia de maternitate?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
13 Septembrie 2024
13 Septembrie 2024
Isabela Alexe
Isabela Alexe
concediu de maternitateconditii de acordare concediu maternitate
Concediu de maternitate - cine poate beneficia de concediu si de indemnizatia de maternitate?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cine poate beneficia de concediu de materninate si care sunt conditiile de acordare, in Romania? Va reamintim ca, asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate (art. 23 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005).

De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care nu se mai afla, din motive neimputabile lor daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat. Faptul ca pierderea calitatii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei in cauza se dovedeste cu acte oficiale eliberate de catre angajatori sau asimilatii acestora, iar indemnizatia se achita din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de catre casele de asigurari de sanatate unde medicul de familie al asiguratului are incheiata conventie.

Asadar sunt asigurati obligatoriu si beneficiaza de concediu si indemnizatie de incapacitate temporara de munca persoanele care au calitatea de:

    • Salariat;
    • Administrator;
    • Director;
    • Functionar public;
    • Somer

Dreptul la concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate in cazul acestor persoane asigurate obligatoriu, este conditionat de plata contributiei asiguratorii pentru munca, destinata suportarii acestor indemnizatii, reglementata prin Codul fiscal. Aceasta contributie se plateste de angajator in cazul salariatilor si de catre platitor in cazul persoanelor care realizeaza venituri asimilate salariilor. 

Concediu de maternitate. Conditii de acordare
 

Pentru a intelege mai bine care sunt conditiile de acordare a concediului de maternitate, am luat un studiu de caz drept punct de plecare. In situatia expusa mai jos un cititor al PortalCodulMuncii se intreba in ce situatie o angajata ar putea beneficia de un numar scazut de zile de concediu de maternitate. Specialistii in legislatia muncii explica:

"Daca o angajata naste in data de 10 Septembrie si pana in 10 Septembrie nu si-a luat nicio zi din cele 126 de zile, mai are aceasta dreptul la 126 de zile dupa 10 Septembrie sau doar la 63 de zile?"

Raspunsul specialistilor: 

Concediul de maternitate este reglementat de art. 23-25 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. Conform art. 23 alin. (1) din OUG 158/2005, asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatia de maternitate.

Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.

GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aflati raspunsul dorit AICI >>>

Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina. In situatia copilului nascut mort sau in situatia in care acesta moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.

Totodata, conform art. 16 din OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca, pentru protectia sanatatii lor si a copilului lor, dupa nastere, salariatele au obligatia de a efectua minimum 42 de zile de concediu de lauzie, in conditiile prevazute la art. 2 lit. g) si in cadrul concediului pentru lauzie stabilit prin OUG 158/2005, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, salariata are dreptul la cele 126 de zile de concediu de maternitate in conditiile mai sus expuse. Prin urmare, concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.

Sa raspundem punctual, salariata beneficiaza de toate cele 126 de zile de concediu de maternitate si in situatia in care la data nasterii copilului nu a efectuat nici o zi din acest concediu.

Un raspuns oferit in septembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.



 

 
 

 

 
 
 

Vizionati webinarul GRATUIT
“Noua lege a pensiilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
[x]