Impozitul astfel calculat si retinut pentru veniturile din arenda se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut. Veniturile se declara de catre platitorul de venit in declaratia 112...citeste mai multe aici >>>
"Pentru un venit brut de 50.000 lei din arendarea bunurilor agricole, se datoreaza 3000 lei impozit si 2496 lei sanatate?"
Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii:
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
In ceea ce priveste impozitul pe venit art. 84 din Codul fiscal prevede:
(7) Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.
(8) Impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venit la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net, impozitul fiind final.
(9) Impozitul astfel calculat si retinut pentru veniturile din arenda se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
IMPORTANT!
Astfel, pentru suma de 50.000 cota de impozit de 10% se aplica la suma de 30.000 (avand in vedere deducerea de 40%) rezultand un impozit de 3.000 lei.
Baza anuala de calcul al contribuţiei de asigurari sociale de o reprezinta echivalentul a 12 salarii minime brute pe ţara, in vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice asupra careia se aplica cota de 10% rezultand o contributie de 2496 lei la sistemul de sanatate.
Sursa: PortalCodulMuncii