"Cum trebuie sa procedez la calculul concediului medical pentru contractul cu timp partial in cazul unei salariate care are un contract cu norma intreaga pe o societate si indeplineste stagiul de cotizare, si pe o alta societate este salariata cu timp partial de la data de 30.07.2021 neindeplinind stagiul de cotizare. Mentionez ca primul CM este din data de 04.11 - 15.11.2021 cod indemnizatie 08 initial, este mutata la un alt spital si primeste CM cu data de 15.11 - 18.11.2021 cod indemnizatie 51 initial, si cu data de 19.11 - 30.11.2021 cod indemnizatie 01 in continuare. Baza CAS care trebuie completata pe contractul cu timp partial este baza CAS de pe contractul cu norma intreaga?"
Raspunsul specialistilor:
Art. 58 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate stabileste astfel:
(1) Pentru persoana care se afla in doua sau mai multe situatii dintre cele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator, daca la fiecare dintre angajatori indeplineste conditia privind stagiul de asigurare, precum si pentru situatiileprevazute la art. 9 si 31 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. In aceste cazuri, primele doua exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezinta spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celalalt/ceilalti angajator/angajatori se prezinta cele doua exemplare in copii certificate de catre medicul care a eliberat certificatul.
Astfel, intrucat textul citat prevede ca este necesar ca salariatul sa indeplineasca conditia stagiului de cotizare la ambii angajatori rezulta ca la angajatorul la care salariata nu indeplineste stagiul de cotizare, concediile medicale cod 08 si cod 01 nu se platesc. In perioada in care salariata are certificat medical cod 08 si cod 01, la angajatorul unde nu indeplineste conditia stagiului de cotizare va fi pontata absent motivat, in declaratia 112 cu zile suspendate iar in stat cu 0 lei. stagiul realizat la angajatorul anterior nu poate fi folosit la doi angajatori.
Concediul medical cod 51 se acorda fara stagiu de cotizare asa incat acest concediu medical se va plati de ambii angajatori. Primele doua exemplare originale ale certificatului de concediu medical cod 51 se prezinta spre calcul angajatorului la care salariata are venitul cel mai mare, iar la celalalt angajator se prezinta cele doua exemplare in copii certificate de catre medicul care a eliberat certificatul. Fiecare angajator va calcula indemnizatia medicala folosind veniturile pe care salariata le-a realizat la el. Nu se folosesc veniturile realizate de la un angajator la altul in situatia in care ambele contracte sun in vigoare si ambii angajatori calculeaza indemnizatia medicala.
Angajatorul la care salariata este angajata din data de 30 iulie va calcul indemnizatia luand in calcul veniturile realizate in perioada 30 iulie – 31 octombrie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariatii nu pot renunta la perioada de preavizIntrebare: Daca angajatii renunta la perioada de preaviz, este in regula?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
SRL. Ce activitati pot presta administratoriiIntrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori (unul este si asociatul unic) ce tin de obiectul de activitate al societatii (transport alternativ-Bolt) fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<