Va reamintim ca, potrivit art. 40 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
(1) Indemnizatiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, cu respectarea prevederilor art. 361, in termen de 90 de zile de la data de la care persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) si (2), art. 32 alin. (1), precum si platitorii prevazuti la art. 36 alin. (3) lit. a) si b) erau in drept sa le solicite.
Astfel, in primul rand angajatorul trebuie sa depuna cererea de recuperare a indemnizatiilor medicale in termen de 90 de zile de la data la care era in drept sa solicite recuperarea.
Data la care era in drept sa depuna cererea de recuperare este considerata data de 25 a lunii urmatoare cand este termenul scadent pentru depunerea declaratiei 112.
Pentru a intelege mai bine o astfel de situatie, vom lua drept punct de plecare un studiu de caz prezentat pe PortalCodulMuncii:
"Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022. In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08."
Raspunsul specialistilor:
Spre exemplu, in cazul unui concediu medical pe luna octombrie, termenul de 90 de zile incepe sa curga de la data de 25 noiembrie.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Conform dispozitiilor art. 64 alin. (7) din Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate din 05.01.2018 potrivit carora tn termen de 60 de zile de la depunerea cererii de restituire, casa de asigurari de sanatate va efectua plata sumelor aprobate sau va transmite solicitantului comunicarea de respingere a platii.
Asadar, casa de sanatate trebuie sa solutioneze cererea depusa de angajator in termen de 60 zile ceea ce in practica nu se intampla.
Verificati deci la ce data a fost depusa cererea de restituire si socotiti termenul de 60 de zile.
De la data expirarii termenului de 60 de zile, incepe cursul termenului de prescriptie extinctiva de 3 ani. Astfel, dreptul angajatorului de solicita restituirea indemnizatiilor medicale se prescrie in termen de 3 ani de la expirarea termenului de 60 de zile (termenul de 60 zile se calculeaza de la data depunerii cererii).
La expirarea termenului celor 3 ani dreptul angajatorului de a solicita indemnizatiile medicale este prescris. Potrivit dispozitiilor art. 2537 pct. 4 din Codul civil, „Prescriptia se tntrerupe: 4. prin orice act prin care cel tn folosul caruia curge prescriptia este pus tn tntarziere", iar conform art. 2540 Cod civil, „Prescriptia este tntrerupta prin punerea in intarziere a celui in folosul caruia curge prescriptia numai daca aceasta este urmata de chemarea lui in judecata tn termen de 6 luni de la data punerii in intarziere.
Prin urmare, daca angajatorul notifica casa de sanatate sa-i restituie indemnizatiile medicale in perioada termenului de 3 ani, acest termen se intrerupe doar daca notificarea este urmata de depunerea unei cereri de chemare in judecata la instant competenta in termen de 6 luni de la data depunerii notificarii.
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aflati raspunsul dorit AICI >>>
Cele mai sus expuse sunt valabile pentru toate indemnizatiile medicale decontate de casele de sanatate inclusiv cod 08 in baza OUG 158/2005.
In consecinta, in termenul de 3 ani astfel cum am prezentat mai sus angajatorul trebuie sa se adreseze instantei de judecata daca casa de sanatate nu-i restituie de bunavoie.
Un raspuns oferit in noiembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialistii in legislatia muncii si resurse umane.