Contract de drepturi de autor. Ce contributii sociale se vor retine? Ce declaratii se depun?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
30 Iunie 2023
30 Iunie 2023
Isabela Alexe
Isabela Alexe
Contract de drepturi de autorcontributii sociale contract drepturi de autordeclaratie unica drepturi de autor
Contract de drepturi de autor. Ce contributii sociale se vor retine? Ce declaratii se depun?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"In cazul unui contract de drepturi de autor ce contributii se retin lunar (cas, cass, imp venit)? De asemenea, cum le declaram (prin declaratia D112 sau DU) la un venit de 6000 lei/ luna?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
Persoana fizica are obligatia sa depuna declaratia unica doar in situatia in care realizeaza plafonul stabilit pentru contributii sociale, plafonul nu este realizat la acelasi platitor si nu are calitatea de salariat sau pensionar.
 

Contributia de asigurari sociale (CAS) pentru contractul de drepturi de autor

 
Conform art. 148 din Codul fiscal:
 
Art. 148: Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate de persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1)
 
(1) Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitatile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale la o baza de calcul stabilita potrivit alin. (4), daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.
 
(2) Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara sau de cel putin 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, se efectueaza prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente determinate potrivit art. 68 si 69, a venitului brut realizat in baza contractelor de activitate sportiva potrivit art. 681, precum si a veniturilor nete din drepturi de proprietate intelectuala determinate potrivit art. 72 si 73, care se estimeaza a se realiza in anul curent.
 
(3) Persoanele fizice care nu se incadreaza in plafonul de cel putin 12 salarii prevazut la alin. (2) pot opta pentru plata contributiei de asigurari sociale pentru anul curent in conditiile prevazute pentru persoanele care estimeaza ca realizeaza venituri anuale peste nivelul a 12 salarii minime brute pe tara.
 
(4) Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor care realizeaza veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1), o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat:
a) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;
b) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara;
 
Astfel, daca veniturile din drepturi de autor sunt in suma de cel putin 12 salarii de baza minime/an (36.000 lei), persoana fizica care le realizeaza datoreaza CAS in cota de 25%.
 

Baza de calcul minima a CAS difera in functie de nivelul veniturile realizate pe an dupa cum urmeaza:

 
- in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara, baza de calcul nu poate fi mai mica de 12 salarii de baza minime brute pe tara (36.000 lei).
- in cazul veniturilor in suma de cel putin 24 salarii minime brute pe tara baza de calcul nu poate fi mai mica de 24 salarii de baza minime brute pe tara (72.000 lei).
Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS)
In cazul acestei contributii, trebuie sa fie avute in vedere la stabilirea plafonului, toate veniturile realizate de persoana fizica cu exceptia celor din salarii si asimilate salariilor.
 
Astfel, conform art. 170 din Codul fiscal:
Art. 170: Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h)
(1) Persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul stabilita potrivit alin. (4), daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.
 
(2) Incadrarea in plafonul anual de cel putin 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h), dupa cum urmeaza:
a) venitul net/brut sau norma de venit din activitati independente, stabilite potrivit art. 68, 681 si 69, dupa caz;
b) venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, stabilit dupa acordarea cotei de cheltuieli forfetare prevazute la art. 72 si 721, precum si venitul net din drepturi de proprietate intelectuala determinat potrivit prevederilor art. 73;
c) venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit prevederilor titlului II sau titlului III, determinat potrivit prevederilor art. 125 alin. (8) si (9);
d) venitul brut, venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, stabilite potrivit art. 84-87;
e) venitul si/sau castigul net din investitii, stabilit conform art. 94-97. In cazul veniturilor din dobanzi se iau in calcul sumele incasate, iar in cazul veniturilor din dividende se iau in calcul dividendele incasate, distribuite incepand cu anul 2018;
f) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, stabilite potrivit art. 104-106;
g) venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse, stabilit potrivit art. 114-116.
(3) La incadrarea in plafonul prevazut la alin. (2) nu se iau in calcul veniturile neimpozabile, prevazute la art. 93 si 105.
 
(4) Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h) o reprezinta:
 
a) nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara;
b) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;
c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara.
Rezulta ca, persoana fizica datoreaza CASS daca realizeaza cumulat din veniturile mai sus prevazute cel putin 6 salarii de baza minine brute pe tara (18.000 lei)
Baza de calcul al CASS este de:
- 6 salarii de baza minime brute pe tara (18.000 lei), daca veniturile realizate sunt cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara ( 18.000 – 36.000);
- 12 salarii minime brute pe tara (36.000 lei), daca veniturile realizate sunt cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;
- 24 de salarii minime brute pe tara (72.000 lei), daca veniturile realizate sunt cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara.
 

Contributia de asigurari sociale se calculeaza si se declara de persoana fizica?

 
Contributia de asigurari sociale se calculeaza si se declara de persoana fizica in situatia in care realizeaza de la mai multi platitori, venituri din drepturi de autor sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, dar  cumulate aceste venituri se situeaza  peste nivelul a 12 salarii minime pe tara. Acestia isi calculeaza singuri contributia datorata prin Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice. Persoanele fizice care nu datoreaza contributia, intrucat veniturile nete anuale cumulate estimate se situeaza sub plafon, dar opteaza pentru plata acesteia depun  Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.
Persoana fizica calculeaza contributia de asigurari sociale datorata, prin aplicarea cotei de 25% asupra  venitului ales.
 
Contributia la sistemul de sanatate se calculeaza si se declara de persoana fizica care realizeaza de la mai multiplatitori, venituri din cele mai sus enumerate sub nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, dar  cumulate aceste venituri se situeaza  peste nivelul a 6 salarii minime pe tara.
 
Acestia isi calculeaza singuri contributia datorata prin Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice. Persoanele fizice care nu datoreazacontributia, intrucat veniturile nete anuale cumulate estimate se situeaza sub plafon, dar opteaza pentru plata acesteia depun Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.
Astfel, daca persoana fizica realizeaza venituri din drepturi de autor in suma plafoanelor de mai sus cumulat pe 2 sau mai multi platitori, declara contributiile sociale in declaratia unica.
 
Persoanele care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor precum si pensionarii nu datoreaza contributii sociale pentru veniturile din drepturi de autor si nu au obligatia sa depuna declaratia unica.
 
Un raspuns oferit in iunie 2023 de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]