Potrivit disp. art. 38 alin. (1) din OUG 158/2005, sumele reprezentand indemnizatii, care se platesc asiguratilor si care, potrivit prevederilor ordonantei de urgenta, se suporta din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, se recupereaza din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate din creditele bugetare prevazute cu aceasta destinatie. Aceste sume nu pot fi recuperate din sumele constituite reprezentand contributie de asigurari sociale de sanatate.
Iata un studiu de caz prezentat pe PortalCodulMuncii, pentru exemplifica mai bine situatia:
"Este de notorietate dificultatea angajatorilor in a recupera sumele reprezentand indemnizatii platite asiguratilor si si care se recupereaza de la Casa de Sanatate prin depunerea unui dosar de recuperare. In speta, pe Platforma ATLAS de transmitere online a cererilor catre CASMB (se pot verifica doar solicitarile depuse online incepand cu data de 1 octombrie 2022) figureaza cereri receptionata / in lucru, care nici macar nu au au fost verificate. Dorim sa depunem o cerere pentru urgentarea rambursarii concediilor medicale platite angajatilor. Specificati ce articole de lege trebuie invocate in respectiva cerere si, eventual, formulati orientativ un model al unei astfel de cereri."
Raspunsul specialistilor:
Potrivit disp. art. 38 alin. (1) din OUG 158/2005, sumele reprezentand indemnizatii, care se platesc asiguratilor si care, potrivit prevederilor ordonantei de urgenta, se suporta din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, se recupereaza din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate din creditele bugetare prevazute cu aceasta destinatie. Aceste sume nu pot fi recuperate din sumele constituite reprezentand contributie de asigurari sociale de sanatate.
Procedura de recuperare a sumelor reprezentand indemnizatii care se platesc de catre angajatori angajatilor care au beneficiat de concediu medical este prevazuta in cadrul dispozitiilor art. 64 din Normele de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, care statueaza urmatoarele:
„(1) Sumele reprezentand indemnizatii, care se platesc de catre angajatori angajatilor care au beneficiat de certificate de concediu medical si care, potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se suporta din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, se recupereaza din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate din creditele bugetare prevazute cu aceasta destinatie.
(2) Pentru recuperarea sumelor prevazute la alin. (1), angajatorul depune la registratura Casei de Asigurari de Sanatate, pe suport hartie sau prin mijloace de transmitere la distanta, in termenul prevazut la art. 40 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, solicitarea scrisa, conform modelului prevazut in anexa nr. 10, la care se ataseaza Centralizatorul privind certificatele de concediu medical, prevazut in anexa nr. 1.
(3) Cererea va fi analizata de compartimentul de specialitate din cadrul casei de asigurari de sanatate, iar in situatia in care, dupa verificarea certificatelor de concediu medical cuprinse in borderoul centralizator, se constata ca sunt certificate medicale care nu indeplinesc conditiile de legalitate si conformitate, sumele reprezentand indemnizatiile aferente acestor certificate vor fi respinse la plata.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Legis Plus Legislatia Muncii
(4) Dupa analizarea cererii, compartimentul prevazut la alin. (3) va intocmi referatul de propunere spre aprobare a sumelor certe si exigibile cuprinse in cererea de restituire, care se avizeaza de catre personalul imputernicit sa exercite viza CFP.
(5) Referatul prevazut la alin. (3), semnat de directorul executiv economic, va fi supus aprobarii directorului general, conform modelului prevazut in anexa nr. 11.
(6) Pe baza referatului aprobat se intocmesc: ordonantarea de plata, ordinul de plata, borderoul ordinelor de plata prevazut in anexa nr. 12.
(7) Casa de Asigurari de Sanatate va efectua plata sumelor aprobate, in termen de 60 de zile de la data depunerii cererii de restituire, in limita creditelor bugetare aprobate cu aceasta destinatie.
(8) Dupa efectuarea platii, dosarul se arhiveaza la compartimentul de specialitate.
(9) In cazul in care se resping la plata sume totale/partiale cuprinse in cererea de recuperare, compartimentul prevazut la alin. (3) va intocmi comunicarea de respingere a platii cu motivarea acesteia, conform modelului prevazut in anexa nr. 13, pe baza careia se va anula/modifica suma inscrisa in cererea de restituire depusa si inregistrata potrivit alin. (2). Sumele totale/partiale respinse la plata nu se inregistreaza in evidentele contabile ale casei de asigurari de sanatate ca obligatii de plata.
(10) Dupa remedierea cauzelor inscrise in comunicarea prevazuta la alin. (9) care au condus la respingerea platii totale/partiale a sumelor solicitate, angajatorul poate depune o noua cerere potrivit alin. (2), in termen de 90 de zile de la data primirii comunicarii. Cererea de recuperare se depune dupa depunerea declaratiilor rectificative pentru lunile carora le sunt aferente sumele solicitate.
(11) In cererile de recuperare a sumelor prevazute la alin. (1) care se depun potrivit alin. (2) de catre institutiile prevazute la art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 126/2020 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate si instituirea unor masuri privind indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate nu se cuprind sumele reprezentand indemnizatii de asigurari sociale de sanatate aferente certificatelor de concediu medical pentru carantina sau pentru incapacitate temporara de munca pentru care s-a instituit masura carantinei/izolarii, potrivit Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic, de care a beneficiat personalul propriu, potrivit legii, si care au fost suportate integral de catre aceste institutii.”
Daca, insa, exista neconcordante in datele cuprinse in declaratia comunicata de angajator, in speta, devin incidente dispozitiile art. 3 din Norma din 2018 de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, care stipuleaza:
(1) Casele de Asigurari de Sanatate au obligatia de a verifica si de a valida datele cuprinse in declaratia prevazuta la art. 2 alin. (1).
(2) In cazul in care dupa verificarea datelor se constata neconcordante care implica rectificarea datelor si/sau a sumelor cuprinse in declaratia initiala, in termen de maximum 30 de zile, casele de asigurari de sanatate vor transmite angajatorilor sau asimilatilor acestora o notificare, pe suport hartie sau prin mijloace de transmitere la distanta.
Uitati de erori si de amenzi legate de ReviSal!
Indiferent ce operatiune aveti de inregistrat, acum beneficiati de traseul exact al pasilor de urmat. Gasiti procedurile complete in lucrarea Noul REVISAL - Ghidul Practic pentru HR cu exemple, situatii atipice si indicatii complete, care acopera toate situatiile sensibile cu care va puteti confrunta, DETALII AICI >>>
(3) In termen de maximum 5 zile lucratoare de la data confirmarii de primire a notificarii, angajatorii sau asimilatii acestora au obligatia de a transmite declaratia rectificativa, in conditiile stabilite prin ordinul comun prevazut la art. 2 alin. (2).
(4) Declaratia prevazuta la alin. (3) poate fi depusa si din initiativa angajatorilor sau a asimilatilor acestora, pentru situatiile care implica rectificarea datelor si/sau a sumelor cuprinse in declaratia initiala.
Astfel, din momentul inregistrarii cererii de restituire, Casa de Asigurari de Sanatate are la dispozitie un termen de 60 de zile de la data depunerii cererii de restituire, in vederea efectuarii platii, in limita creditelor bugetare aprobate cu aceasta destinatie sau in vederea respingerii platii.
De retinut ca, in unele cazuri, Casa de Asigurari de Sanatate nu respecta acest termen de 60 de zile, astfel incat, dvs., in calitate de angajator aveti dreptul de a formula o cerere de chemare in judecata impotriva Casei de Asigurari de Sanatate solicitand instantei de judecata pronuntarea unei hotarari prin care sa se dispuna:
1. „Obligarea paratei CASMB la plata sumei in cuantum de ……………….lei ce reprezinta suma aferenta concediilor si indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate pentru lunile …………………..;
2. Obligarea paratei CASMB la plata dobanzii legale penalizatoare aferenta fiecarui debit lunar component al debitului de,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,lei de la data scadentei fiecarui debit lunar component pana la data platii.
Pe langa plata sumelor reprezentand indemnizatii – concediu medical, angajatorul poate solicita instantei, obligarea CASMB la plata dobanzii legale in temeiul disp. art. 1535 coroborate cu prev. art. 1521 din Codul Civil:
Art. 1535 – Cod Civil:
„(1) In cazul in care o suma de bani nu este platita la scadenta, creditorul are dreptul la daune moratorii, de la scadenta pana in momentul platii, in cuantumul convenit de parti sau, in lipsa, in cel prevazut de lege, fara a trebui sa dovedeasca vreun prejudiciu. In acest caz, debitorul nu are dreptul sa faca dovada ca prejudiciul suferit de creditor ca urmare a intarzierii platii ar fi mai mic.
(2) Daca, inainte de scadenta, debitorul datora dobanzi mai mari decat dobanda legala, daunele moratorii sunt datorate la nivelul aplicabil inainte de scadenta.
(3) Daca nu sunt datorate dobanzi moratorii mai mari decat dobanda legala, creditorul are dreptul, in afara dobanzii legale, la daune-interese pentru repararea integrala a prejudiciului suferit.”
Art. 1521 – Cod Civil:
„Punerea in intarziere a debitorului poate opera de drept sau la cererea creditorului.”
Hotararea Tribunalului Bucuresti prin care obliga Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB) la plata sumei de 55.489 lei reprezentand diferenta dintre suma indemnizatiilor cuvenite si contributia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale datorata de angajator si la plata dobanzii legale penalizatoare de la scadenta fiecarei sume componente pana la data platii efective.
Un raspuns oferit in octombrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.