Indemnizatie pentru CCC in zi nelucratoare - intra in baza de calcul pentru CM?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
03 Noiembrie 2023
03 Noiembrie 2023
Isabela Alexe
Isabela Alexe
Indemnizatie pentru CCC in zi nelucratoareart. 8 din OUG 158/2005baza de calcul concediu medical
Indemnizatie pentru CCC in zi nelucratoare - intra in baza de calcul pentru CM?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"O salariata s-a intors din concediu de crestere copil in 1 iunie 2023. A adus de la AJPIS adeverinta cu stagiu din care reiese ca pentru luna mai 2023 a primit indemnizatie doar pentru ziua de 1 Mai, 170 de lei, pentru restul zilelelor din luna mai neprimind indemnizatie. In luna septembrie aduce un concediu medical. Va rog sa-mi spuneti pentru luna mai care intra in baza de calcul al concediului medical, trecem venitul de 170 de lei si cu 0 zile de stagiu, ziua de 1 mai fiiind zi nelucratoare?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Conform art. 10 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
 
(1) Pentru persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B, baza de calcul al indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.
 
(4) In situatia in care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1)-(3), se constituie baza de calcul al indemnizatiilor se utilizeaza perioadele asimilate stagiului de asigurare prevazute la art. 8 alin. (2), veniturile care se iau in considerare sunt:
 
a) indemnizatiile de asigurari sociale de care au beneficiat asiguratii, prevazute la art. 8 alin. (2) lit. a);
b) salariul de baza minim brut pe tara din perioadele respective, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (2) lit. b) si c);
c) indemnizatiile de care au beneficiat asiguratii, prevazute la art. 8 alin. (2) lit. d).
c1) veniturile asigurate in Romania in luna/lunile anterioara/anterioare lunii in care s-a eliberat certificatul de concediu medical sau, dupa caz, venitul lunar din prima luna de activitate/asigurare in Romania, pentru situatiile in care se utilizeaza perioadele prevazute la art. 8 alin. (2) lit. d1) si d2), astfel: veniturile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. a) sau, dupa caz, venitul lunar din prima luna de activitate, in cazul persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B; veniturile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. c) sau, dupa caz, venitul lunar din prima luna de asigurare inscris in contractul de asigurare, in cazul persoanelor prevazute la art. 1 alin. (2); veniturile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. d) sau, dupa caz, venitul lunar din prima luna de asigurare fara plata unei contributii, in cazul persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) lit. C.
 
Astfel,  baza de calcul a indemnizatiei medicale se constituie din indemnizatia de crestere a copilului din perioada din care se constituie stagiul de cotizare. Or, daca in luna mai salariata nu are stagiu de cotizare intrucat nu a primit indemnizatiei pentru crestere copil pentru nicio zi lucratoare, la stabilirea bazei de calcul nu veti lua in considerare suma de 170 lei. 
 
Insa, in primul rand trebuie sa stabiliti daca la baza de calcul veti lua in considerare sau nu perioada in care salariata a beneficiat de indemnizatie pentru cresterea copilului.
 
Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate prevad in art. 58:
 
Art. 58
 
(1) Pentru persoana asigurata care se afla in doua sau mai multe situatii prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator la care este indeplinit stagiul minim de asigurare de 6 luni, precum si pentru situatiile prevazute la art. 9 si 31 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. Baza de calcul pentru fiecare indemnizatie o constituie numai venitul obtinut pe fiecare loc de realizare. In aceste cazuri, primele doua exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezinta spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celalalt/ceilalti angajator/angajatori se prezinta cele doua exemplare in copii certificate de catre medicul care a eliberat certificatul.
 
(4) Pentru situatiile in care persoanele prevazute la alin. (1) incheie un contract individual de munca cu un nou angajator incepand cu ziua urmatoare incetarii altui contract, pe langa alte contracte individuale de munca aflate in derulare, in cazul in care intervine un certificat de concediu medical, beneficiaza de indemnizatie de asigurari sociale de sanatate de la noul angajator numai daca indeplinesc conditiile prevazute la art. 31 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. Baza de calcul al indemnizatiei se constituie numai din veniturile realizate la noul angajator.
 
(8) Persoanele care incep sa isi desfasoare activitatea la mai multi angajatori, in cazul in care intervine un certificat de concediu medical pentru care la stabilirea stagiului de asigurare se iau in calcul perioadele asimilate stagiului de asigurare prevazute la art. 8 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, indemnizatia aferenta certificatului de concediu medical se plateste de catre fiecare angajator. Baza de calcul al indemnizatiei se constituie cu venitul obtinut la fiecare angajator.
 
Avand in vedere reglementarile de mai sus (alin.8), in cazul in care in ultimele 6 luni anterioare lunii in care beneficiaza de concediu medical, salariata a beneficiat de concediu pentru cresterea copilui (stagiu de asigurare asimilat conform art. 8 din OUG 158/2005 ) pot exista doua situatii:
 
1) salariata, la data la care beneficiaza de concediu medical, lucreaza la un singur angajator. In aceasta situatie angajatorul calculeaza baza de calcul luand in considerare inclusiv indemnizatia pentru cresterea copilului. In speta, se iau in calcul veniturile realizate la angajator in perioada noiembrie – aprilie si indemnizatia de crestere a copilului pentru lunile martie si aprilie.  Este necesara adeverinta de la insitutia care a platit indemnizatia.
 
2) salariata, la data la care beneficiaza de concediu medical, lucreaza la mai multi angajatori. In aceasta situatie, angajatorul stabileste baza de calcul luand in considerare doar veniturile realizate la el in ultimele 6 luni (totalul se imparte la numarul de zile de stagiu din cele 6 luni).
 
Veti stabili daca salariata se afla in situatia 1 sau situatia 2 pe baza declaratiei acesteia pe care i-o veti solicita. Daca salariata se afla in situatia 1 veti lua in calcul si indemnizatia pentru cresterea copilului din lunile martie si aprile. Daca salariata se afla in situatia 2 veti lua in calcul doar veniturile realizate la dvs in perioada iunie – august.
 
Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii, in noiembrie 2023. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii. 
NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]