Va reamintim ca, potrivit art. 10 alin. (1) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
In cazul in care persoana asigurata a realizat venituri pe o perioada mai mica de 6 luni, baza de calcul a indemnizatiilor o constituie media veniturilor realizate pe baza carora s-a achitat contributia.
Iata un studiu de caz preluat de pe PortalCodulMuncii, relevant in acest caz:
"In cazul recalcularii unor drepturi salariale cu coeficientul indicelui de inflatie, in baza unei hotarari judecatoresti, acesta se aplica si la calculul indemnizatiilor de concediu medical? Daca da, diferentele rezultate atat cele suportate de societate cat si cele din FNUASS, cine le va suporta?"
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 157 alin. (2) din Codul fiscal:
Nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate sumele prevazute la art. 76 alin. (4) lit. d), art. 141 lit. d) si art. 142.
Aceiasi prevedere se regaseste si in ceea ce priveste CAM la art. 220^4 alin. (2) din Codul fiscal.
Sumele reprezentand actualizari cu indicele de inflatie si dobanda legala reprezinta venituri impozabile in baza art. 76 alin. (2) lit. p) din Codul fiscal conform caruia:
Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si urmatoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
p) sume reprezentand salarii/solde, diferente de salarii/solde, dobanzi acordate in legatura cu acestea, precum si actualizarea lor cu indicele de inflatie, stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotarari judecatoresti definitive si executorii, inclusiv cele acordate potrivit hotararilor primei instante, executorii de drept;
In consecinta, asupra sumelor reprezentand dobanzi si actualizarea cu indicele de inflatie, stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotarari judecatoresti definitive si executorii, inclusiv cele acordate potrivit hotararilor primei instante, executorii de drept se retine doar impozit pe venit in cota de 10% nu si contributii sociale.
Conform art. 10 din din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
(1) Pentru persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B, baza de calcul al indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aflati raspunsul dorit AICI >>>
Astfel, indemnizatiile medicale au ca baza de calcul veniturile salariale asupra carora s-a calculat CAM. Intrucat asupra sumei reprezentand indicele de inflatie si dobanda nu se calculeaza CAM, aceasta nu va intra in baza de calcul al indemnizatiilor medicale.
Un raspuns oferit in octombrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.