Un nou proiect depus recent la Senat se va bucura, mai mult ca sigur, de sustinerea angajatorilor, in contextul in care discutam despre decontarea concediilor medicale. Mai concret, este vorba despre faptul ca angajatorii asteapta foarte mult timp pentru a primi banii care li se cuvin, din partea statului.
Ceea ce nu face altceva decat sa ingreuneze situatia angajatorilor, avand in vedere ca nu isi recupereaza la timp pierderile suferite ca urmare a concediilor medicale survenite in cazul anumitor salariati.
Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile!
Ce schimbari majore a adus Legea 24/2022? Care sunt implicatiile?
NOU! Din 16 aprilie 2022 un nou tip de concediu intra in vigoare, concediul medical pentru ingrijirea pacientilor cu afectiuni oncologice!
- Cine beneficiaza de acest tip de concediu
- Procedura pe care trebuie s-o urmati
- Calculul indemnizatiei
- Durata de acordate a concediului
- Noi prevederi reglementate prin Legea 24/2022
- Insotirea pacientului cu afectiuni oncologice in strainatate...vezi modificarile AICI >>>
Practic, vorbim despre un proiect de lege, depus recent la Senat si la care au participat mai multi deputati si senatori de la USR, PNL si UDMR, si care are ca scop "penalizarea" autoritatilor, in contextul in care acestora le ia foarte mult timp sa vireze angajatorilor sumele care acestora le revin, de drept:
"Sunt foarte mari intarzieri in decontarea concediilor medicale de la casele de asigurari de sanatate catre angajator. Practic, angajatorii deplang ca asteapta pana la 6-8 luni decontul, uneori chiar si un an, in conditiile in care in normele de aplicare a OUG. nr. 158/2005 este prevazut un termen de 60 de zile...(...). Acest lucru se intampla pentru ca de la bugetul de stat nu se transfera sumele necesare in bugetul CNAS pentru achitarea concediilor medicale...(...) angajatorii sunt obligati sa isi plateasca toate taxele si impozitele la timp, pentru a nu li se incasa dobanzi si penalitati. Statul insa nu datoreaza dobanzi si penalitati pentru aceste intarzieri majore la decontul concediilor medicale.
In prezent, indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta de catre angajator, din prima pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca, respectiv din FNUASS incepand cu ziua urmatoare celor suportate de catre angajator pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a asiguratului. Angajatorul achita integral indemnizatia de concediu medical urmand sa recupereze sumele de la FNUASS. Desi angajatorul contribuie cu 2,25% pentru plata concediilor medicale - contributia asiguratorie de munca, acesta este nevoit sa achite si primele 5 zile de concediu medical ale salariatilor sai.
In plus, exista o tendinta a medicilor de familie de a acorda cu usurinta primele 5 zile de concediu bazandu-se pe faptul ca nu sunt achitati din bani publici...(...) Asa cum persoanele fizice sau juridice au obligatia de a achita dobanzi si penalitati in cazul unor intarzieri la plata impozitelor sau a altor obligatii fiscale, asa este normal ca si statul sa suporte penalitati atunci cand intarzie sa achite decontul indemnizatiilor de concediu medical catre angajatori. Propunem ca sumele solicitate la decont de catre angajatori sa fie purtatoare de dobanzi si penalitati...(...) Pentru ca angajatorul plateste deja contributia asiguratorie pentru munca din care se suporta si indemnizatiile de concediu medical, propunem eliminarea obligatiei de a achita, din fonduri proprii, indemnizatia de concediu medical pentru primele 5 zile de concediu medical. Nu este corect sa se dubleze practic suportul pe care angajatorul il aloca pentru plata concediilor medicale."
Practic, daca legea va intra in vigoare, art. 12 al OUG nr.158/2005 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 12 - Indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca se suporta din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, dupa cum urmeaza:
a) din prima zi de incapacitate temporara de munca si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a asiguratului sau a pensionarii acestuia, in cazul persoanelor asigurate prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A.
b) din prima zi de incapacitate temporara de munca in cazul persoanelor asigurate prevazute la art. 1 alin. (1) lit. B si C si alin. (2).
c) din prima zi de incapacitate temporara de munca, in cazul persoanelor asigurate, in cazul persoanelor asigurate pentru care a fost instituita masura izolarii, potrivit Legii nr. 136/2022, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare."
Atentie! Legea NU este inca in vigoare, pentru a produce efecte la nivel de tara are nevoie de votul favorabil al Camerei Deputatilor, promulgarea de catre presedintele Iohannis, precum si publicarea in Monitorul Oficial.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<