O noua lege: MODIFICARI pentru decontarea Concediilor medicale. Statul va plati penalitati!

concedii medicale angajatordecontare concedii medicale de catre statdecontare concedii medicale fnuass
O noua lege: MODIFICARI pentru decontarea Concediilor medicale. Statul va plati penalitati!
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Un nou proiect depus recent la Senat se va bucura, mai mult ca sigur, de sustinerea angajatorilor, in contextul in care discutam despre decontarea concediilor medicale. Mai concret, este vorba despre faptul ca angajatorii asteapta foarte mult timp pentru a primi banii care li se cuvin, din partea statului.
 
Ceea ce nu face altceva decat sa ingreuneze situatia angajatorilor, avand in vedere ca nu isi recupereaza la timp pierderile suferite ca urmare a concediilor medicale survenite in cazul anumitor salariati. 

 
Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile!
 
Ce schimbari majore a adus Legea 24/2022? Care sunt implicatiile?
 
NOU! Din 16 aprilie 2022 un nou tip de concediu intra in vigoare, concediul medical pentru ingrijirea pacientilor cu afectiuni oncologice!
  1. Cine beneficiaza de acest tip de concediu
  2. Procedura pe care trebuie s-o urmati
  3. Calculul indemnizatiei
  4. Durata de acordate a concediului
  5. Noi prevederi reglementate prin Legea 24/2022
  6. Insotirea pacientului cu afectiuni oncologice in strainatate...vezi modificarile AICI >>>
 
Practic, vorbim despre un proiect de lege, depus recent la Senat si la care au participat mai multi deputati si senatori de la USR, PNL si UDMR, si care are ca scop "penalizarea" autoritatilor, in contextul in care acestora le ia foarte mult timp sa vireze angajatorilor sumele care acestora le revin, de drept:
 
In expunerea de motive, se poate vedea ca:
 
"Sunt foarte mari intarzieri in decontarea concediilor medicale de la casele de asigurari de sanatate catre angajator. Practic, angajatorii deplang ca asteapta pana la 6-8 luni decontul, uneori chiar si un an, in conditiile in care in normele de aplicare a OUG. nr. 158/2005 este prevazut un termen de 60 de zile...(...). Acest lucru se intampla pentru ca de la bugetul de stat nu se transfera sumele necesare in bugetul CNAS pentru achitarea concediilor medicale...(...) angajatorii sunt obligati sa isi plateasca toate taxele si impozitele la timp, pentru a nu li se incasa dobanzi si penalitati. Statul insa nu datoreaza dobanzi si penalitati pentru aceste intarzieri majore la decontul concediilor medicale.
 
In prezent, indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta de catre angajator, din prima pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca, respectiv din FNUASS incepand cu ziua urmatoare celor suportate de catre angajator pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a asiguratului. Angajatorul achita integral indemnizatia de concediu medical urmand sa recupereze sumele de la FNUASS. Desi angajatorul contribuie cu 2,25%  pentru plata concediilor medicale - contributia asiguratorie de munca, acesta este nevoit sa achite si primele 5 zile de concediu medical ale salariatilor sai. 
 
In plus, exista o tendinta a medicilor de familie de a acorda cu usurinta primele 5 zile de concediu bazandu-se pe faptul ca nu sunt achitati din bani publici...(...) Asa cum persoanele fizice sau juridice au obligatia de a achita dobanzi si penalitati in cazul unor intarzieri la plata impozitelor sau a altor obligatii fiscale, asa este normal ca si statul sa suporte penalitati atunci cand intarzie sa achite decontul indemnizatiilor de concediu medical catre angajatori. Propunem ca sumele solicitate la decont de catre angajatori sa fie purtatoare de dobanzi si penalitati...(...) Pentru ca angajatorul plateste deja contributia asiguratorie pentru munca din care se suporta si indemnizatiile de concediu medical, propunem eliminarea obligatiei de a achita, din fonduri proprii, indemnizatia de concediu medical pentru primele 5 zile de concediu medical. Nu este corect sa se dubleze practic suportul pe care angajatorul il aloca pentru plata concediilor medicale."
 
Practic, daca legea va intra in vigoare, art. 12 al OUG nr.158/2005 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
"Art. 12 - Indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca se suporta din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, dupa cum urmeaza:
 
a) din prima zi de incapacitate temporara de munca si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a asiguratului sau a pensionarii acestuia, in cazul persoanelor asigurate prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A.
 
b) din prima zi de incapacitate temporara de munca in cazul persoanelor asigurate prevazute la art. 1 alin. (1) lit. B si C si alin. (2).
 
c) din prima zi de incapacitate temporara de munca, in cazul persoanelor asigurate, in cazul persoanelor asigurate pentru care a fost instituita masura izolarii, potrivit Legii nr. 136/2022, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare."
 
Restul modificarilor propuse pot fi vazute in forma initiatorului >>>
 
Atentie! Legea NU este inca in vigoare, pentru a produce efecte la nivel de tara are nevoie de votul favorabil al Camerei Deputatilor, promulgarea de catre presedintele Iohannis, precum si publicarea in Monitorul Oficial.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concedii medicale angajatordecontare concedii medicale de catre statdecontare concedii medicale fnuass

Data aparitiei: 20 Aprilie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

O noua lege: MODIFICARI pentru decontarea Concediilor medicale. Statul va plati penalitati! Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]