Studiu de caz: Cum procedam la retinerea sumelor pentru zilele de concediu de odihna necuvenit

Gabriela Dita
Gabriela Dita
12 Februarie 2015
12 Februarie 2015
Gabriela Dita
Gabriela Dita
concediu medicalconcedii legale 2015concediu de odihna
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Un salariat a beneficiat de concediul de odihna integral, la inceputul anului, ulterior a beneficiat de concediu fara plata (60 zile) pentru rezolvarea unor probleme personale.

Angajatorul are obligatia din punct de vedere legal, sa retina sumele acordate pentru zilele de CO necuvenit? Daca da, in ce mod se face reglarea acestora?

Raspuns:
Art. 256 alin. (1) din Codul muncii prevede ca salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie.

In conditiile in care intre parti contractul de munca a incetat, iar salariatul a efectuat zile de concediu peste numarul de zile la care ar fi avut dreptul in raport cu perioada lucrata devine incident art. 256 alin. (1) din Codul muncii, republicat, salariatul avand obligatia restituirii indemnizatiei de concediu de odihna incasata necuvenit pentru zilele ce exced dreptului sau.

(Ghid practic despre acordarea zilelor de concediu de odihna in 2015)

Caracterul necuvenit al sumelor rezulta din neefectuarea zilelor de munca corespunzatoare concediului de odihna.

Potrivit dispozitiilor art. 169 alin. (1) din Codul muncii, republicat, nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.

Alin. (2) din acelasi articol stabileste ca retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

Asadar, suma de bani datorata de fostul angajat poate fi acoperita de buna voie de catre acesta prin achitarea sumei, dar nu poate fi recuperata prin retineri din salariu in absenta unei hotarari judecatoresti.

In situatia in care nu au incetat raporturile de munca, angajatorul are posibilitatea sa compenseze zilele de concediu de odihna efectuate in avans.


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]