Intrebare: Concediile medicale cu cod indemnizate 08 sarcina si lauzie trebuie vizate de medicul de medicina muncii? Concediul medical este luat in evidenta de medicul de familie care la si emis. In cazul in care este necesara vizarea lor si de catre medicul de medicina muncii care este temeiul legal?
Raspuns: Modelul unic al certificatului de concediu medical precum si instructiunile privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate este reglementat prin Ordinul 125/2006. Certificatul de concediu medical constituie ordin de plata in baza caruia se acorda indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. Pentru cod indemnizatie 08 sarcina si lauzie nu sunt indicatii speciale.
Astfel, se completeaza cu cod 08 - Sarcina si lauzie - numai pentru concediul de maternitate de 126 de zile calendaristice, nu si pentru alte afectiuni aparute pana in luna a 7-a de sarcina sau, dupa caz, luna a 6-a de sarcina, pentru persoanele cu handicap care se codifica corespunzator cauzei incapacitatii temporare de munca. Se completeaza cu cod 15 - Risc maternal - in cazul acordarii concediului de risc maternal, conform prevederilor OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea 25/2004 cu modificarile ulterioare. Avizul medicului de medicina muncii este necesar pentru certificatul privind concediul de risc maternal si nu pentru concediul de maternitate de 126 de zile.
In cazul completarii codului 07 - Carantina -, medicul curant care elibereaza certificatul de concediu medical va inscrie in rubrica "Observatii" de pe verso-ul formularului numarul certificatului eliberat de organele de specialitate ale directiilor de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, si durata perioadei de carantina.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Ghidul HR-istului
250 Modele Fise de Post
In cazul completarii codului 10 - Reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru -, in scopul prevenirii imbolnavirilor si recuperarii capacitatii de munca medicul curant care elibereaza certificatul de concediu medical va inscrie in rubrica "Avizul medicului expert" numarul si data avizului dat de medicul expert al asigurarilor sociale. Totodata, se vor mentiona si numele, prenumele si codul de parafa al medicului expert care a avizat.
Pntru codurile de indemnizatie 02, 03, 04,10 confirmate prin Avizul casei teritoriale de pensii sau Avizul directiei de sanatate publica, precum si pentru codul de indemnizatie 11 certificatele se depun la casele teritoriale de pensii.
Avizul medicului expert: se va completa de catre medicul care elibereaza certificatul de concediu medical, care va inscrie numarul si data avizului dat de medicul expert al asigurarilor sociale in cazurile prevazute de lege. Totodata, se vor mentiona numele, prenumele si codul de parafa al medicului expert care a avizat. Avizul casei teritoriale de pensii (pentru accidente de munca) si avizul directiei de sanatate publica (pentru boli profesionale) se obtin prin grija platitorului si confirma codurile de indemnizatie de asigurari sociale de sanatate 02, 03, 04 si 10. In acest caz, certificatele de concediu medical se depun direct la casele teritoriale de pensii din raza administrativ-teritoriala a angajatorului. Aviz concediu de risc maternal: cuprinde numele, semnatura si codul de parafa al medicului de medicina muncii care a participat la evaluarea locului de munca si care confirma riscul maternal.
In concluzie, certificatul pentru concediul de maternitate nu trebuie vizat de medicul de medicina muncii.