Cine nu mai plateste CASS de acum incolo? Categoriile exceptate de Guvern!

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
22 Ianuarie 2015
22 Ianuarie 2015
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
casspersoane exceptate de la plata CASSexceptie plata CASS
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Guvernul a avizat modificarea legislativa prin intermediul careia se dispune exceptarea anumitor categorii de la plata CASS.

Discutam despre categorii precum: copii, tineri, persoane persecutate politic, magistrati inlaturati politic din justitie in regimul comunist, veterani de razboi, revolutionari.

Recent, mii de copii din Curtea de Arges si din localitatile limitrofe care au alocatiile pe card au fost instiintati de ANAF. Instiintarile anuntau ca persoanele in cauza aveau de achitat cate 468 de lei, aceasta suma reprezentand CAS pentru 2012. Printre persoanele notificate erau copii de zece ani si nu numai.

In cadrul sedintei din 21 ianuarie 2015, Guvernul a aprobat un act normativ care modifica si completeaza Codul fiscal, exceptandu-se de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) a unor categorii de persoane.

Mai mult, prin actul normativ mentionat se clarifica anumite categorii de venituri pentru care NU se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.

Nu mai putin de 11 categorii de persoane vor fi scutite de la plata CASS:


1) copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, ucenici sau studenti, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor.

Aceste categorii datoreaza contributie dar numai pentru situatia in care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activitati independente, agricole, silvicultura si piscicultura.

2) tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului.

In cazul in care acestia realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activitati independente, agricole, silvicultura si piscicultura, sau sunt beneficiari de ajutor social acordat conform Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, pentru aceste venituri datoreaza contributie.

3) sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate;

4) persoanele persecutate politic de fostul regim comunist

5) magistratii inlaturati din justitie pentru considerente politice, in timpul regimului comunist

6) veteranii si vaduvele veteranilor de razboi

7) persoanele ale caror drepturi au fost stabilite prin Legea nr. 309/2002
privind recunoasterea si acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar in cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii in perioada 1950 - 1961, cu modificarile si completarile ulterioare

8) luptatorii raniti in revolutia din Decembrie 1989 

Categoriile de persoane mentionate la punctele 4,5,6,7,8 vor fi exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate daca nu realizeaza alte venituri decat cele provenite din drepturile banesti acordate in baza acestor legi.

9) persoanele cu handicap, pentru veniturile obtinute in baza Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca nu realizeaza venituri asupra carora se datoreaza contributia;

10) bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pana la vindecarea respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri asupra carora se datoreaza contributia;

11) femeile insarcinate si lauzele, daca nu realizeaza venituri asupra carora se datoreaza contributia sau daca nivelul acestora este  sub valoarea salariului de baza minim brut pe tara.


Sursa: Comunicat de Presa Sedinta de Guvern


NOUTATI din Legislatia muncii

Concedierea pentru inaptitudine. Etape procedurale. Greseli frecvente:


Participati in data de 15 noiembrie la webinarul specializat sustinut de expertul prof. univ. dr. Raluca Dimitriu!

Temele care vor fi abordate la webinar
- Cine poate contesta fisa de aptitudine?
- Ce facem cu salariatul declarat „apt conditionat”?
- Cum se poate executa preavizul de catre salariatul declarat „inapt”?
- Diferenta dintre inaptitudine si invaliditate
- Diferenta dintre inaptitudine si necorespundere profesionala
- Etape procedurale. Greseli frecvente
- Practica judecatoreasca

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]