Retentia angajatilor va ramane intotdeauna una dintre cele mai importante preocupari pentru angajatorii de pretutindeni, indiferent de ce industrie apartin.
Retentia angajatilor reprezinta o provocare pentru ca de nivelul ei depinde nivelul de crestere al cifrei de afacere. Dupa cum bine stim, cu cat scade nivelul de fluctuatie de personal, cu atat cresc sansele ca firma sa prospere.
Iata si cele mai importante 7 motive pentru care angajatii pleaca dintr-o companie, conform HumanResources.about.com:
1. Relatia cu superiorul direct reprezinta principalul factor decisiv pentru eventuala plecare a unui angajat din companie. Daca nu exista o colaborare optima intre angajat si sef, restul ramane un detaliu nesemnificativ.
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
2. Angajatul se simte plictisit de sarcinile care i-au fost oferite. Angajatul duce lipsa unor provocari reale pe care sa le intreaca prin intermediul abilitatilor si competentelor sale.
3. Relatia cu colegii conteaza enorm pentru a ramane sau nu in echipa. Daca simti ca ai colegi asemanatori cu beculetele de Craciun (jumatate nu functioneaza deloc si cealalta jumatate nu este deloc prea stralucitoare), deja discutam despre o situatie concreta si un motiv total fondat pentru o plecare din companie. Nu neglijam ca aproximativ 8 ore, plus sau minus, zilnic, sunt petrecute alaturi de colegi. 8 ore trec extrem de greu atunci cand suntem langa oameni nepotriviti.
4. Oportunitatea de a-si folosi abilitatile si competentele. Daca in procesul de recrutare nu am investit suficiente resurse, avem toate nesansele sa castigam in echipa un om nepotrivit. Cel mai sigur va primi sarcini si responsabilitati nepotrivite si o pozitie din care nu isi va putea utiliza abilitatile si competentele in mod optim. Totul va duce la cresterea gradului de insatisfactie si, la final, la plecarea sa din companie.
5. Contributia pe care angajatul si-o aduce pentru atingerea obiectivelor detinute de companie ramane un factor decisiv pentru a ramane in peisaj cat mai mult timp cu putinta.
6. Nivelul de autonomie, de independenta de care se bucura angajatul conteaza foarte mult. Un angajat condus la fiecare pas nu va ramane foarte mult timp in echipa.
7. Semnificatia job-ului reprezinta un alt factor decisiv pentru angajatii nostri. Un loc de munca semnificativ, cu responsabilitati adevarate si pline de sens sunt premisele unui loc de munca durabil.
8. Stabilitatea financiara a organizatiei este pe duca? Ati refuzat deja marirea de salariu pe care ati promis-o de mai mult de un an de zile pe motivul ca nu mai aveti buget pentru astfel de decizii? Cu siguranta ca plecarea celor mai valorosi angajati este doar o chestiune de timp.
9. Cultura organizationala lasa de dorit? Mai mult ca sigur ca retentia si fidelizarea angajatilor nu vor fi puncte forte pentru o astfel de companie.
10. Angajatilor nu le sunt recunoscute meritele. Mai devreme sau mai tarziu, in companie vor ramane doar angajatii pe care ii meritam. Apogeul unei situatii cu adevarat declansatoare de demisii in masa reprezinta decizia de a refuza meritele angajatilor. Nu faci altceva decat sa le aduci la cunostinta ca eforturile lor nu se convertesc in rezultate reale si ca sederea lor in firma nu se mai justifica. Vor pleca inainte sa apuci sa zici: "marire de salariu".
In mod clar, angajatii pe care ii avem alaturi reprezinta o oglindire perfecta a deciziilor de management pe care le luam.