Discriminarea pe criteriul de sex. Ce trebuie sa stie salariatul si cum se poate apara?

25 Octombrie 2013
25 Octombrie 2013
Resurse Umanediscriminarecrietriul de sexfapte de discriminarehartuire sexuala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Prin discriminare bazata pe criteriul de sex se intelege discriminarea directa si discriminarea indirecta, hartuirea si hartuirea sexuala a unei persoane de catre o alta persoana la locul de munca sau in alt loc in care aceasta isi desfasoara activitatea, precum si orice tratament mai putin favorabil cauzat de respingerea unor astfel de comportamente de catre persoana respectiva ori de supunerea sa la acestea (in baza art.4, lit. g) Legea nr. 202/2002 cu privire la egalitatea de sanse si tratament intre femei si barbati, cu modificarile si completarile ulterioare)

- prin discriminare directa se intelege situatia in care o persoana de un anumit sex este tratata mai putin favorabil decat o alta persoana de sex opus intr-o situatie similara. Exemplu: Concedierea unei femei din motive legate de starea ei de graviditate;

- discriminarea indirecta inseamna situatia in care o dispozitie, un criteriu sau o practica, aparent neutra, dezavantajeaza in special persoanele de un anumit sex in raport cu alte persoane de alt sex. Exemplu: O oferta de lucru in care se mentioneaza angajarea pe un anumit post doar a barbatilor fara o motivatie intemeiata legata de specificul biologic;

- prin hartuire sau hartuire sexuala se intelege situatia in care se manifesta un comportament nedorit, legat de sexul persoanei, sau dupa caz un comportament nedorit cu conotatie sexuala, exprimat fizic, verbal sau nonverbal, avand ca obiect sau ca efect lezarea demnitatii persoanei in cauza si crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor. Exemplu: Discreditarea activitatii unui coleg sau izolarea sociala a acestuia si/sau expunerea la un comportament denigrant cu caracter sexual.

Nu sunt considerate discriminari:

- masurile speciale prevazute de lege pentru protectia maternitatii, nasterii, lauziei, alaptarii si cresterii copilului;
- actiunile pozitive pentru protectia anumitor categorii de femei sau barbati;
- diferenta de tratament bazata pe o caracteristica de sex cand, datorita naturii activitatilor  profesionale specifice avute in vedere sau a cadrului in care acestea se desfasoara, constituie o cerinta profesionala autentica si determinanta atat timp cat obiectivul e legitim si cerinta proportionala.


Cum se poate apara o persoana care se considera discriminata pe criteriul de sex? Care sunt autoritatile carora se poate adresa?

Fapte de discriminare pe piata muncii:

Orice sesizare sau reclamatie a faptelor de discriminare pe criteriul de sex poate fi formulata si dupa incetarea relatiilor in cadrul carora se sustine ca a aparut discriminarea, in termenul si in conditiile prevazute de reglementarile legale in materie.

Angajatii au dreptul:

- sa formuleze sesizari/reclamatii catre angajator sau impotriva lui, daca acesta este direct implicat;
- sa solicite sprijinul organizatiei sindicale sau al reprezentantilor salariatilor din unitate pentru rezolvarea situatiei la locul de munca;
- sa sesizeze institutia competenta in cazul in care aceasta sesizare/reclamatie nu a fost rezolvata la nivelul angajatorului prin mediere, cat si sa introduca cerere catre instanta judecatoreasca, dar nu mai tarziu de un an de la data savarsirii faptei.

Angajatorul care reintegreaza in unitate sau la locul de munca o persoana, pe baza unei sentinte judecatoresti ramase definitive, este obligat sa plateasca remuneratia pierduta datorita modificarii unilaterale a relatiilor sau a conditiilor de munca, precum si toate sarcinile de plata catre bugetul de stat si catre bugetul asigurarilor sociale de stat, ce le revin atat angajatorului, cat si angajatului.

Autoritatile carora te poti adresa in cazul in care te consideri discriminat/a dupa criteriul de sex sunt:

Fapte de discriminare pe piata muncii:

- Inspectia Muncii prin inspectoratele teritoriale de munca;
- sindicatele sau organizatiile neguvernamentale care urmaresc protectia drepturilor omului, precum si alte persoane juridice care au un interes legitim in respectarea principiului egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati pot, la cererea persoanelor discriminate, reprezenta/asista aceste persoane in cadrul procedurilor administrative;
- instantele de judecata;
- Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Directia Egalitate de sanse intre Femei si Barbati.

Sursa: Ministerul Muncii

NOUTATI din Legislatie muncii

Atentie: La 1 septembrie 2024 intra in vigoare NOUA LEGE A PENSIILOR!


Descopera lucrarea Noua Lege a Pensiilor. Ghid practic - trateaza intr-o maniera completa
si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii!

Afla:

- ce tipuri de pensie exista
- care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
- ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
- cum se calculeaza cuantumul pensiei
- cum inceteaza contractul individual de munca
- posibilitati de continuare a raporturilor de munca
- modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


...Vezi AICI detaliile complete <<


 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 
Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]