In sedinta de guvern de la jumatatea acestei saptamani, au fost aprobate Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii 279/2005 privind ucenicia la locul de munca.
Asa cum anunta un comunicat emis de Executiv, "hotararea adoptata de Guvern stabileste o serie de masuri prin care formarea profesionala la locul de munca se modernizeaza si se aliniaza la legislatia europeana", potrivit unui comunicat de presa al Executivului.
Astfel, formarea profesionala realizata la locul de munca se organizeaza de catre furnizori de formare profesionala autorizati in conditiile OG 129/2000. In plus, "programele de formare profesionala prin ucenicie la care participa ucenici cu nevoi speciale sunt adaptate la particularitatile specifice fiecarei categorii de persoane; angajatorii au obligatia sa comunice agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza isi au sediul, locurile de munca vacante care pot fi ocupate prin incheierea de contracte de ucenicie", se arata in comunicat.
Asa cum mentioneaza actul legislativ, agentiile pentru ocuparea fortei de munca au obligatia de a comunica locurile de munca vacante pentru a fi ocupate prin ucenicie.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
"Pentru coordonarea activitatii ucenicului, angajatorul desemneaza un coordonator de ucenicie care este salariat al angajatorului. Incheierea contractului de ucenicie se face pe baza dispozitiilor de repartizare eliberate de agentiile locale pentru ocuparea fortei de munca", adauga Executivul.
Documentele necesare pentru incheierea contractului de ucenicie sunt numai cele prin care se poate dovedi indeplinirea conditiilor de acces la un contract de munca coroborat cu un contract de formare profesionala de un anumit nivel de calificare.
Cheltuielile pentru formarea profesionala a salariatilor care au statut de ucenic se deduc, dupa caz, din impozitul pe profit sau din impozitul pe venit in conditiile art. 35 al OG nr.129/2000.
UE poate sustine formarea profesionala prin ucenicie, prin Programul de invatare pe tot parcursul vietii, Alianta Europeana pentru Ucenici, aminteste Guvernul.
Sursa: Agerpres