Sanctionarea angajatului cu reducerea salariului cu 1 procent, simbolic...

Maria Nicutar
Maria Nicutar
17 Mai 2016
17 Mai 2016
Maria Nicutar
Maria Nicutar
reducerea salariului de bazasanctiune disciplinaradesfacerea disciplinara a contractului individual de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Recent, ni s-a oferit urmatorul exemplu de sanctiune disciplinara, pe care o vom dezbate astazi impreuna: reducerea salariului cu 1 procent, simbolic.


Cu alte cuvinte, angajatorul doreste sa dispuna sanctionarea angajatului nu prin avertisment scris insa nici cu reducerea salariului in mod consistent. Doreste sanctionarea simbolica a salariatului. Evident, Codul Muncii impune anumite reguli de care vom tine cont intotdeauna, fara a implica note creative ale angajatorilor, fara a emite sanctiuni simbolice. Sanctiunile disciplinare raman, va amintim, unele dintre cele mai obisnuite motive ce devin obiecte ale litigiilor de munca.

Nu se intampla rar ca salariatul/ fostul salariat sa se judece in instanta cu angajatorul/ fostul angajator din cauza unei decizii de sanctionare disciplinara, fie ca discutam despre reducerea salariului sau despre concedierea disciplinara a celui in cauza.

Evident, un astfel de scenariu de sanctionare "simbolica" a salariatului nu este posibil.

Mai mult, retineti faptul ca textul Codului Muncii interzice amenzile disciplinare si impune faptul ca orice retinere din salariu se realizeaza in baza unei hotarari judecatoresti.


In situatia in care gravitatea abaterii disciplinare cere sanctionarea salariatului in mod mai aspru decat prin avertisment scris, vom alege una dintre modalitatile de sanctionare pe care Codul Muncii le prevede ca fiind legale, juste.


In cazul in care doriti sa sanctionati saalariatul, iata optiunile:

a) avertismentul scris;

b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;

c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;

d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;

e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.


Nu uitati faptul ca nicio sanctiune, in afara de avertismentul scris, nu se poate dispune inainte de realizarea unei cercetari prealabile cu toata procedura urmata ca la carte.


In consecinta, nu puteti sa sanctionati salariatul nici mai mult, nici mai putin decat cu reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%. In caz contrar, alegeti sa dispuneti avertisment scris sau o alta sanctiune pe care o gasiti prevazuta in Codul Muncii.

Nu neglijati faptul ca orice sanctiune dispuneti, trebuie sa luati decizia prin intermediul procesului verbal realizat de membrii comisiei de cercetare pe care i-ati numit. Numiti un numar impar de membri care sa constituie comisia de cercetare disciplinara, minim 3 si includeti doar persoane care va pot ajuta sa luati o decizie corecta, obiectiva, justa, bine proportionata cu natura si gravitatea abaterii disciplinare.

In situatia in care angajatul/ fostul angajat decide sa initieze litigiu de munca ce va avea ca obiect contestarea deciziei de sanctionare disciplinara, instanta poate decide ca sanctiunea dispusa este prea aspra in comparatie cu abaterea comisa, in functie de toate datele cazului. Sanctiunea dispusa poate fi anulata si inlocuita cu una mai putin aspra. Angajatul poate fi repus in drepturile sale anterior detinute daca instanta decide acest lucru.

Nu uitati faptul ca art. 250 din Codul Muncii prevede faptul ca gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat se stabileste in functie de urmatoarele aspecte:

a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;

b) gradul de vinovatie a salariatului;

c) consecintele abaterii disciplinare;

d) comportarea generala in serviciu a salariatului;

e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.


Asadar, nu neglijati procedura de sanctionare disciplinara, stabiliti o sanctiune bine proportionata fata de gravitatea abaterii si nu dispuneti aplicarea altor sanctiuni decat cele impuse de Codul Muncii.





NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]