Raspunsul scurt este cat se poate de simplu: NU scrie. Dar...
Literatura de specialitate releva ca evaluarea performantelor salariatilor reprezinta activitatea de baza a managementului resurselor umane desfasurata in vedererea determinarii gradului in care angajatii isi indeplinesc sarcinile si responsabilitatile care le revin.
In privinta angajatilor din sistemul privat evaluarea performantelor profesionale se realizeaza in conditiile si termenele stabilite prin reglementarile interne de la nivelul angajatorilor (contracte colective de munca, regulamente interne).
Potrivit art. 63 alin. (2) din Codul muncii , republicat, concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.
Totodata, conform lit. i) din art. 258 din Codul muncii , republicat, astfel cum a fost introdusa prin Legea 40/2011, regulamentul intern cuprinde si dispozitii referitoare la criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor.
Asadar, prin CCM si regulamentul intern se va stabili procedura de evaluare a performantelor salariatilor, respectiv termenele si conditiile in care se va desfasura evaluarea, procedura care se va aplica cu titlu obligatoriu salariatilor ce vor fi concediati pentru necorespundere profesionala.
Urmare evaluarii unii salariati vor putea fi promovati, iar altii gasiti necorespunzator pentru cerintele postului vor putea fi concediati pentru necorespundere profesionala.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Evaluarea performantelor salariatilor este un concept ce face parte din managementul resurselor umane de la nivelul angajatorului.
Prin urmare, apreciem ca evaluarea salariatilor trebuie sa vizeze intregul personal al angajatorului, stabilindu-se un sistem formal de evaluare a performantei care sa fie aplicat unitar personalului de aceeasi specialitate sau tuturor acelora care detin posturi identice, iar procedura de evaluare sa se aplice tuturor salariatilor, nu numai celor care vor fi concediati pentru necorespundere sau in cazul concedierilor colective.