"Avem o salariata care se afla in concediu de crestere copil, contract individual de munca suspendat. Inainte de suspendarea CIM a facut parte din echipa unui proiect desfasurat in cadrul societatii, cu atributii suplimentare fata de postul ocupat, proiect finantat extern. In ce conditii poate sa ramana mai departe in proiect si sa beneficieze de venituri pe perioada in care primeste si indemnizatia de crestere copil, daca CIM este suspendat? Legislatia actuala permite obtinerea de venituri limitate ca valoare, in perioada in care salariata beneficiaza de indemnizatie de crestere copil. In baza carui document poate beneficia de venituri suplimentare?"
Raspunsul specialistului:
Conform art. 16 alin. (2) lit. i) din OUG 111/2010, dreptul la indemnizatia pentru concediu crestere copil se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului si copilul nu a impinit varsta de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.
Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! S-au introdus prevederi noi privind concediul de ingrijitor, concediul paternal, indemnizatia CCC!
Este vorba despre ghidul practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema, detalii AICI >>>
Prin exceptie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) primeste diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu;
b) primeste indemnizatii in calitate de consilier local sau judetean, indiferent de nivelul acestora;
c) realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel net nu depaseste de 5 ori cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2).
Plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se suspenda si in situatia in care:
a) agentia teritoriala constata ca pe baza documentelor transmise s-a stabilit un cuantum eronat al dreptului;
b) in urma controlului efectuat de inspectorii sociali sau de reprezentanti ai Curtii de Conturi a Romaniei s-au constatat date eronate cu privire la indeplinirea conditiilor de acordare a drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.
Daca salariata ar fi avut un contract de munca incheiat pentru proiect, acel contract putea ramane activ cu contidia ca salariata sa nu depaseasca plafonul reglementat pentru obtinerea de venituri din desfasurarea efectiva a unei activitati.
Avand in vedere ca exista practica potrivit careia agentiile de plati au solicitat restituirea indemnizatiei pentru concediu crestere copil in situatia in care salariata/salariatul au incheiat un alt contract cu timp partial, pe o alta functie cu unitatea angajatoare unde detineau functia de baza si in baza contractului suspendat au beneficiat de indemnizatie pentru crestere copil, nu va putem recomanda ca salariata sa incheie un contract de munca pentru proiect in acest moment.
In consecinta, apreciem ca salariata nu mai poate obtine venituri pe durata concediului crestere copil de la angajatorul unde are contractul de munca suspendat pentru CCC.
Un raspuns oferit in martie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in domeniu.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<