Caz practic: Ce tip de contract pot incheia cu persoana pensionata la limita de varsta

pensie la limita de varstapensionare la limita de varstaangajare pensionarce contract inchei pentru pensionarcontract de munca pensionar
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Ce tipuri de contracte se pot incheia cu persoanele pensionate la limita de varsta? Nedeterminata sau determinata de maxim 3 contracte individule de munca cu o durata nu mai mare de 12 luni fiecare?

Pentru continuarea raporturilor de munca cu o persoana pensionata la limita de varsta se incheie un nou contract individual de munca (CIM) pe durata nedeterminata sau determinata cu timp partial sau cu norma intreaga.

Nu uitati faptul ca angajatorul are posibilitatea incheierii unui CIM pe durata determinata avand in vedere calitatea de pensionar la limita de varsta a salariatului.

Cu toate acestea, daca se doreste angajatorul poate incheia cu pensionarul la limita de varsta contract de munca pe durata nedeterminata.

Nu neglijati faptul ca intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata.

Atentie!  Contractele individuale de munca pe durata determinata incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata sunt considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare.

Asadar, contractele individuale de munca incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata sunt contracte succesive, iar numarul contractelor de munca ce se se pot incheia succesiv este limitat la maximum 3. Odata cu expirarea celui de-al treilea contract individual de munca pe durata determinata apreciez ca se poate incheia numai un contract individual de munca pe durata nedeterminata.

La incetarea celui de-al treilea CIM durata determinata sau la expirarea termenului de de 36 luni, daca pe postul respectiv va fi angajat un salariat, acesta va fi angajat cu CIM durata nedeterminata.  

Atentie! Se considera contracte succesive cele incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata.

Intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata, dar numai inauntrul termenului de 36 de luni.

Nu exista nici o limitare legala in privinta numarului contractelor individuale de munca pe durata determinata intre acelea?i parti care nu se incheie in mod succesiv, respectiv in termen de 3 luni de la incetarea contractului de munca pe (CIM) durata determinata anterior incheiat.

In concluzie, angajatorul are posibilitatea incheierii atat a unui CIM pe durata determinata avand in vedere calitatea de pensionar la limita de varsta a salariatului, cat si a unui CIM pe durata nedeterminata.


Analiza realizata de specialistii PortalCodulMuncii.ro


NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensie la limita de varstapensionare la limita de varstaangajare pensionarce contract inchei pentru pensionarcontract de munca pensionar

Data aparitiei: 29 August 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Caz practic: Ce tip de contract pot incheia cu persoana pensionata la limita de varsta Nota: 4.07 din 5 - 7 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]