Concediul de maternitate - efecte
• asupra contractului individual de munca
Concediul de maternitate suspenda de drept contractul individual de munca atat sub aspectul prestarii activitatii, cat si al platii salariului. Indemnizatia care se acorda are rolul de a suplini temporar lipsa venitului salarial si asigura un venit minim de existenta in perioada de maternitate.
• asupra posibilitatii de concediere
Este interzisa concedierea salariatei aflate in concediu de maternitate, conform art. 60 alin. (1) lit. d) din Codul muncii si art. 21 alin. (1) lit. c) din O.U.G.
nr. 96/2003. Interdictia nu se mentine si in cazul in care concedierea intervine ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului.
|n cazul in care concedierea presupune si acordarea perioadei de preaviz legal, concediul de maternitate suspenda curgerea termenului de preaviz.
• asupra concediului de odihna
Concediul medical constituie un caz de suspendare a contractului de munca. Prin urmare, el va suspenda si un concediu de odihna in executare. |n masura in care partile nu au negociat drepturi mai favorabile salariatului, angajatorul poate diminua numarul anual de zile de concediu de odihna proportional cu numarul zilelor nelucrate (art. 49 alin. (3) din Codul muncii).
250 Modele Fise de Post
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
• asupra vechimii in munca
Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca, potrivit art. 16 alin. (3) din Codul muncii. Intrucat in perioada concediului medical prenatal si postnatal nu se presteaza activitate, aceasta perioada nu constituie vechime in specialitate, utila la stabilirea unui spor de vechime sau a concediului.
• asupra posibilitatii de a incadra pe durata determinata o persoana care urmeaza sa preia atributiile salariatei pe durata in care aceasta se afla in concediu de maternitate
Pentru inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, poate fi incheiat un contract individual de munca pentru o durata determinata cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva (art. 81 lit. a) din Codul muncii).
In cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui un salariat al carui contract individual de munca este suspendat, durata contractului va expira la momentul incetarii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular.
• evidentierea
Perioadele de concediu medical nu se evidentiaza distinct in carnetul de munca si nici in registrul general de evidenta a salariatilor.