A nascut pe 12.11.2012.Poate beneficia de concediu de maternitate pana la 126 zile incepand cu 01.11.2012 si apoi beneficiaza la cerere de concediu crestere copil?
In luna decembrie se acorda un premiu anual pentru toti salariatii.
Aceasta salariata nu poate beneficia de acest premiu pentru ca la generarea declaratiei 112 apare urmatoarea eroare: salariatul nu are ore lucrate in decembrie fiind in concediu de maternitate si nu poate avea venituri realizate;
Cum se poate rezolva acest caz?
Daca la finalul concediului de maternitate lucreaza o zi ca sa pot sa-i dau si premiul pentru decembrie,cu ziua urmatoare poate beneficia de concediu crestere copil?
- in aceasta situatie i se modifica modul de calcul al indemizatiei pentru crestere copil?
Raspuns:
Contractul individual de munca se suspenda pe durata concediului de maternitate.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Art. 49 alin. (2) din Codul muncii prevede ca, suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator. Conform alin. (3) al aceluiasi, pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.
Astfel, pe durata suspendarii contractului individual de munca salariatii pot beneficia de alte drepturi decat cele salariale cuvenite pentru munca prestata daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.
Asadar, in situatia expusa salariata poate beneficia de prima daca s-a prevazut prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamentul intern ca aceasta prima se acorda si in situatia in contractul individual de munca este suspendat.
Daca nu s-a prevăzut astfel acordarea primei si in perioadele de suspendare a contractului individual de munca, salariata poate sa revina la locul de munca la incetarea concediului de maternitate perioada in care sa i se acorde respectiva prima pentru ca apoi sa poata solicita acordarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea copilului cu conditia efectuarii concediului de lauzie de minimum 42 de zile.Aceasta, intrucat, acordarea concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului nu este conditionata de solicitarea in prima zi dupa finalizarea perioadei concediului de maternitate.
Calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului se efectueaza in functie de veniturile realizata in ultimile 12 luni anterioare nasterii copilului, pentru luna in care s-a nascut copilul lunadu-se in calcul venitul cuvenit pe luna respectiva, astfel incat, eventualele venituri incasate de salariata ulterior acestui moment nu pot influenta cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului.
In ceea ce priveste declaratia 112, mentionam ca potrivit art. 296 indice 16 lit. c6 din Codul fiscal se excepteaza de la plata contributiei pentru somaj veniturile aferente perioadei in care raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor care au incheiat astfel de raporturi sunt suspendate potrivit legii, altele decat cele aferente perioadei de incapacitate temporara de munca cauzata de boli obisnuite ori de accidente in afara muncii si perioadei de incapacitate temporara de munca in cazul accidentului de munca sau al bolii profesionale, in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii.
Intrucat textul de lege se refera la veniturile aferente perioadei in care raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor care au incheiat astfel de raporturi sunt suspendate potrivit legii apreciem ca nu intra in baza de calcul al contributiei la sistemul asigurarilor pentru somaj acele veniturile care se cuvin salariatilor in perioada de suspendare a contractului individual de munca cum ar fi:
- indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate cu exceptia indemnizatiei de incapacitate temporara de munca suportata din fondurile angajatorului,
- indemnizatia acordata salariatilor pe durata somajului tehnic;
- indemnizatia acordata salariatiilor pe durata concediului pentru formare profesionala, etc.
Insa, in declaratia 112, in situatia in care nu sunt inregistrate ore lucrate iar baza pentru contributia individuala la somaj este mai mare decat zero programul emite eroare si declaratia nu poate fi generata (XML-ul) asfel incat singura posibilitatea este aceea de exclude din baza de calcul al contributiilor la somaj atat indemnizatia de concediu de maternitate cat si prima acordata salariatei.
Mentionam ca anterior introducerii declaratiei 112 situatia era aceeasi in ceea ce priveste contributia la somaj aferenta primelor acordate in perioada de suspendare si pozitia ANOFM a fost ca nu se datoreaza contributii la somaj in perioadele de suspendare.