In primul rand, angajatul nu poate renunta la zilele de concediu de odihna care ii revin in conformitate cu prevederile legale si prevederile contractului individual de munca.
Prin urmare, angajatii trebuie sa isi cunoasca drepturile pe care le au referitor la acordarea concediului de odihna, asa cum angajatorii trebuie sa cunoasca si sa respecte obligatiile care le revin in acest sens.
...mai multe despre concediul de odihna aici >>>
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
"Avem o salariata care a intrat in concediu prenatal incepand cu luna decembrie, dar am constatat ca nu a efectuat tot concediul de odihna aferent anului 2018. Aceasta are contract pe durata determinata si ii inceteaza contractul de munca in perioada concediului pentru crestere copil. Este corect sa ii achitam concediul de odihna neefectuat la luna noiembrie 2018?"
Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii.ro:
Este important de precizat inca de la inceput ca, concediul de odihna se compenseaza in bani doar in cazul in care contractul individual de munca inceteaza. In acest sens, art. 146 alin. (3) din Codul muncii stabileste ca, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
ATENTIE!
In situatia in care salariata beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului, contractul individual de munca incheiat cu salariata in cauza nu inceteaza ci se suspenda in baza art. 51 alin. (1) lit. a) din Codul muncii.
Prin urmare, nu se poate compensa in bani concediul de odihna la intrarea in concediu pentru cresterea copilului.
Compensarea in bani o veti efectua la incetarea contractului individual de munca.
Sursa: PortalCodulMuncii