Cunoasteti cele 6 etape ale procedurii de concediere pentru necorespundere profesionala?

necorespundere profesionalaconcediere necorespundere profesionala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Dupa cum bine stim, Codul Muncii, republicat, da angajatorului oportunitatea de a dispune concedierea in situatia salariatilor care se dovedesc a nu corespunde profesional locului de munca in care sunt incadrati.

De asemenea, amintim faptul ca angajatorul are dreptul de a stabili obiectivele de performanta individuala, precum si criteriile de evaluare a realizarii acestora. Concedierea salatiatului pentru motivul de necorespundere profesionala poate sa fie dispusa doar dupa procedura de evaluare prealabila a salariatului.

Expunem in randurile urmatoare si etapele procedurii de concediere pentru necorespundere profesionala:


Etapele concedierii pentru necorespundere profesionala sunt:

a) Evaluarea salariatilor
b) Trecerea intr-o alta munca


Potrivit art. 64 din Codul muncii, in cazul in care dispune concedierea pentru necorespundere profesionala, angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala a salariatului.

Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului pentru a-si manifesta expres consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.

In cazul in care salariatul nu isi manifesta expres consimtamantul in termenul de 3 zile, angajatorul poate dispune concedierea salariatului.

c) Preavizarea concedierii

Concedierea pentru necorespundere profesionala este asimilata concedierilor din motive neimputabile salariatului, motiv pentru care salariatul beneficiaza in acest caz de dreptul la preaviz. Durata termenului de preaviz a fost majorata prin lege la 20 de zile lucratoare (in trecut, termenul era acelasi, dar stabilit prin contractul colectiv de munca incheiat la nivel national). Fireste, contractele colective de munca vor putea prevedea un termen de preaviz mai indelungat.

d) Notificarea agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca

e) Emiterea deciziei de concediere

Decizia de concediere se emite in termen de 30 de zile calendaristice de la data la care angajatorul a luat la cunostinta de necorespunderea profesionala manifestata de catre salariat. Acest termen curge de la data la care contestatia hotararii comisiei de examinare, depusa de catre salariat, a fost respinsa, ori de la data la care a expirat termenul de 10 zile de la comunicarea hotararii comisiei de examinare, in situatia in care salariatul nu a facut contestatie.

f) Comunicarea deciziei de concediere

Concedierea este obligatoriu comunicata salariatului. Salariatul va semna de luare la cunostinta. Daca refuza sa semneze, se va face mentiune despre aceasta.

Comunicarea formala a deciziei de concediere nu poate fi inlocuita cu nici un alt mijloc de proba prin care sa se arate ca salariatul a avut cunostinta de concediere.

In absenta comunicarii, instantele considera ca desfacerea contractului de munca nu a intervenit, iar salariatul se gaseste in continuare in executarea contractului.


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
necorespundere profesionalaconcediere necorespundere profesionala

Data aparitiei: 23 Iulie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cunoasteti cele 6 etape ale procedurii de concediere pentru necorespundere profesionala? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]