O societate avand ca obiect de activitate plasarea fortei de munca in strainatate doreste sa inregistreze contracte angajatilor.
Angajatii sunt detasati prin contract de mediere intre cele doua companii, iar societatea la care sunt cu contract platesc darile catre stat aici, acolo fiind vorba doar de diurna. Cum va fi salariatul inregistrat in Revisal?
Raspuns:
Activitatea de mediere a cetatenilor romani in strainatate este reglementata de Legea 156/2000 privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate si de Normele de aplicare a acestui act normativ aprobate prin Norma metodologica de aplicare a prevederilor Legii nr. 156/2000 privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate aprobate prin HG 384/2001.
Conform art. 7 alin. (2) din Normele metodologice mentionate, in vederea efectuarii activitatii de mediere a angajarii cetatenilor romani in strainatate agentii de ocupare a fortei de munca incheie, in forma scrisa, cu cetatenii romani care solicita sa lucreze in strainatate contracte de mediere care vor cuprinde cel putin elementele si clauzele prevazute in anexa nr. 1.
Asadar, agentul de ocupare a fortei de munca incheie cu cetatenii romani contracte de mediere si nu contracte individuale de munca.
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Portal Codul Muncii
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Conform art. 2 alin. (1) din HG 500/2011privind registrul general de evidenta a salariatilor, incadrarea in munca a unei persoane se realizeaza, potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, numai prin incheierea unui contract individual de munca, in temeiul caruia persoana fizica, in calitate de salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu iar potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, fiecare angajator are obligatia de a infiinta si transmite la inspectoratul teritorial de munca un registru general de evidenta a salariatilor si de a-l prezenta inspectorilor de munca, la solicitarea acestora.
In consecinta, agentul de plasare a fortei de munca nu inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor contractele de mediere incheiate cu cetatenii romania carora le mediaza angajarea in strainatate.