UPDATE:
Transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat se va petrece in cursul zilei de miercuri (8.11.2017) printr-o ordonanta de urgenta, a anuntat premierul Mihai Tudose, in cursul unei sedinte avute la Parlament, in data de 7 noiembrie.
Tudose a precizat ca se va face prin OUG, negand existanta unor nemultumiri din partea primarilor legate de masurile legislative care urmeaza sa fie adoptate.
Robert Negoita, primarul Sectorului 3 din Bucuresti a confirmat aceste informatii, mentionand, la randul sau, ca Guvernul va adopta in sedinta de miercuri Ordonanta de urgenta de modificare a Codului Fiscal, iar contributiile sociale vor trece de la angajator la angajat, informeaza hotnews.ro.
Masura de a trece contributiile sociale in seama angajatilor ii sperie pe salariatii romani, in contextul in care acestia sunt de parere ca veniturile vor scadea simtitor, incepand cu 1 ianuarie 2018.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Codul muncii si Legea Dialogului Social
In acest sens, un sondaj realizat de site-ul undelucram.ro a aratat ca trei sferturi dintre romani cred ca salariile le vor scadea, odata ce CAS si CASS va trece in seama salariatului.
Se pare ca angajatilor le este greu sa creada ca vor fi ajutati de angajatorii pentru care lucreaza sa recupereze cei 14%, suma care se va pierde din salariul net.
In acest context, 76% dintre salariatii romani nu cred ca le va fi majorat salariul brut, asa ca se asteapta sa castige mai putini bani incepand cu anul viitor. Barbatii sunt mai optimisti decat femeile, avand in vedere ca doar 68% nu cred ca le va fi majorat salariul brut, fata de 86%, procentul femeilor care nu cred ca acest fapt se va produce.
Aproximativ 54% dintre romani nu cred ca masurile de trecere CAS si CASS vor fi implementate
Desigur ca exista si romani care nu cred ca masurile anuntate de guvern vor intra in vigoare asa repede, adica din 2018. Mai bine de 54% dintre salariatii romani sunt de aceasta parere.
59% dintre angajatii chestionati au raspuns ca asteapta o crestere minora a salariului, cuprinsa intre 0% si 5%, iar 14% mizeaza pe o majorare de 16-25 procente, daca ar fi sa faca abstractie de trecerea contributiilor sociale in seama salariatilor.
Aproximativ 7,7% dintre romani cred ca salariul li s-ar putea mari cu 11-15%, iar altii 19% se asteapta la o crestere salariala cuprinsa intre 6 si 10%, mai arata raportul.
CAS si CASS: BNS cere Guvernului sa renunte la transferul contributiilor sociale
In ultimele luni, discutiile referitoare la transferul CAS si CASS in seama angajatilor s-au intetit, iar acum Blocul National Sindical este organizatia care ia atitudine.
In acest sens, BNS face apel la Guvernul Romaniei sa renunte la implementarea masurii de reducere a costului cu forta de munca al angajatorului, prin transferul contributiilor sociale integral in sarcina salariatilor. In caz contrar, incepand cu data de 23 octombrie 2017, sindicalistii vor organiza pichete de protest in toate orasele resedinta de judet, dupa cum se precizeaza intr-un comunicat de presa publicat pe site-ul institutiei...citeste mai multe aici >>>