Concediul suplimentar de maternitate poate fi acordat exclusiv femeilor, in anumite conditii. Decizia CJUE

Ioana Pavel
Ioana Pavel
26 Noiembrie 2020
26 Noiembrie 2020
Ioana Pavel
Ioana Pavel
concediu maternitateconcediu suplimentar de maternitateconcediu suplimentar exclusiv mamelor
Concediul suplimentar de maternitate poate fi acordat exclusiv femeilor, in anumite conditii. Decizia CJUE
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit recent ca dreptul Uniunii Europene (UE) le permite angajatorilor sa acorde un concediu suplimentar exclusiv mamelor, fara ca acesta sa fie discriminatoriu fata de angajatii barbati, cu conditia ca perioada de concediu suplimentar sa vizeze protectia femeilor. 
 
"Syndicat CFTC du personnel de la Caisse primaire d’assurance maladie de la Moselle contest refuzul Casei primare de asigurari de sanatate din Moselle de a-i acorda tatalui unui copil concediul pentru lucratoarele care isi cresc ele insele copilul prevazut de Conventia colectiva nationala de munca a personalului organismelor de securitate sociala.
 
Sesizat de sindicat, Conseil de prud’hommes de Metz (Tribunalul pentru Litigii de Munca din Metz, Franta) a facut trimitere la o hotarare a Cour de cassation (Curtea de Casatie, Franta) prin care aceasta a statuat ca concediul in cauza este un concediu suplimentar de maternitate acordat la incheierea concediului legal de maternitate si ca vizeaza astfel protectia relatiei speciale dintre femeie si copilul sau in perioada care urmeaza sarcinii si nasterii. Avand in vedere aceasta hotarare, instanta solicita Curtii de Justitie sa stabileasca daca dreptul Uniunii exclude posibilitatea de a rezerva angajatelor de sex feminin care isi cresc ele insele copilul un concediu de trei luni cu jumatate de salariu sau un concediu de o luna si jumatate cu salariu intreg si un concediu fara plata de un an, dupa concediul de maternitate", se arata in comunicat. 
 
Curtea precizeaza ca, dupa incheierea concediului legal de maternitate, un stat membru poate rezerva mamei copilului un concediu suplimentar in cazul in care acesta din urma o vizeaza nu in calitatea sa de parinte, ci in ceea ce priveste atat consecintele sarcinii, cat si conditia sa de maternitate. Astfel, un asemenea concediu suplimentar trebuie sa fie destinat sa asigure protectia conditiei biologice a femeii, precum si a relatiei speciale pe care aceasta o are cu copilul sau in perioada ulterioara nasterii.
 
Astfel, posibilitatea de a institui un concediu rezervat mamelor dupa incheierea concediului legal de maternitate este supusa conditiei ca acesta sa vizeze el insusi protectia femeilor.
 
 
Comunicatul CJUE poate fi consultat integral aici
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]