Neindeplinirea conditiilor privind acordarea concediului de maternitate. Cum se va proceda?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
21 Ianuarie 2019
21 Ianuarie 2019
Isabela Alexe
Isabela Alexe
concediu de maternitate 2019conditii concediu maternitateconcediu prenatal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Concediul de maternitate poate fi acordat inainte sau dupa nastere, pe o perioada de cel mult 126 de zile, intrucat perioada de prenatal poate fi compensata in parte cu cea de postnatal, in functie de optiunea persoanei sau de recomandarea medicului.

Care este perioada de acordare a concediului prenatal?

Femeia gravida poate beneficia de 63 de zile de concediu medical prenatal inainte de data previzibila a nasterii, dar nu mai devreme de a 84-a zi anterioara acestei date...citeste mai multe despre concediul de maternitate aici >>>



"Avem o salariata care a nascut in luna noiembrie 2018, dar care nu a putut beneficia de concediu medical intrucat nu aparea asigurata la casa de sanatate. Compania a remediat aceasta problema de abia in luna ianuarie 2019. Pe toata aceasta perioada salariata nu a fost in concediu medical. De cand poate intra in crestere copil? Se poate face suspendarea pentru CIC cu data din urma adica din noiembrie de cand a nascut sau dupa ce implineste cele 42 zile de lauzie?"



Conform art. 15 alin.(1) lit. b) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:


b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;

Astfel, intrucat salariata nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate, aceasta beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului incepand cu data nasterii copilului cu conditia ca salariata sa depuna cererea pentru acordarea indemnizatiei in termen de 60 de zile lucratoarea socotite de la data nasterii copilului.


Atentie!

Este necesar ca salariata sa nu fi indeplinit conditiile pentru acordarea concediului de maternitate in sensul ca nu a avut stagiu de cotizare de 6 luni anterioare.

In situatia in care angajatorul suspenda contractul individual de munca retroactiv incalca prevederile art. 4 alin. (1) lit. e) din HG 905/2017 care prevad ca suspendarea se inregistreaza in Revisal cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii.


...un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]