Propunere legislativa: Femeile ar putea sa iasa la pensie mai devreme daca indeplinesc aceste conditii

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
20 Octombrie 2015
20 Octombrie 2015
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
pensionarepensiireducere varsta de pensionarepensionare femei cu 3 copiivarsta pensionare femeie cu 3 copiipensie femei care au nascut 3 copiipensionare 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Femeile care au nascut cel putin 3 copii inainte de 1 octombrie 1990 si care i-au crescut pana la varsa de 10 ani ar putea sa se pensioneze mai devreme.

Discutam despre o propunere legislativa care ar putea sa completeze Legea nr. 263 din 2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Aceasta propunere legislativa nu se aplica in prezent. Propunerea trebuie promulgata de Presedintele Romaniei si apoi publicata in Monitorul Oficial.

Pe data de 19.10.2015, propunerea a fost inscrisa pe ordinea de zi a plenului Senatului.

Conform expunerii de motive, se precizeaza urmatoarele aspecte care au dus la inaintarea acestei propuneri legislative:


"Prin Ordonanta de urgenta nr. 49/2001 a fost introdus un nou articol, respectiv art. 48(2), prin care femeile care au nascut cel putin 3 copii si care i-au crescut pana la varsta de 10 ani sa poata beneficia de o reducere a varstei standard de pensionare, in conditiile in care au realizat un stagiu complet de cotizare.

Prin adoptarea Legii nr. 263/2010 aceasta prevedere a fost eliminata si s-a creat o nedreptate si o discriminare. Deoarece femeile care au nascut si care au crescut mai multi copii si care au iesit la pensie, in baza actului normativ mentionat mai sus, au beneficiat de aceste prevederi, iar cele care au iesit sau care urmeaza sa iasa la pensie in baza Legii nr. 263/2010 nu mai beneficiaza de prevederile mentionate mai sus.

Prin eliminarea prevederii in cauza nu s-a tinut cont de faptul ca, femeile care au ramas insarcinate si au nascut pana in luna octombrie a anului 1990 au fost nevoite sa duca sarcina la termen, deoarece nu existau masuri legale de intrerupere a sarcinii sau de contraceptie.

Mai mult, inainte de 1990 femeile nu beneficiau de concediu pentru cresterea copilului, ci doar de concediu prenatal si postnatal, insumand 126 de zile. Prin modificarea propusa se repara o nedreptate facuta femeilor din Romania prin adoptarea Legii nr. 263/2010."


Expunerea de motive a prezentei propuneri legislative poate fi consultata aici


In mod concret, prin intermediul acestei propuneri legislative se doreste ca dupa articolul nr. 55 din Legea nr. 263 din 2010 saq se introduca un nou articol, art. 551, cu urmatorul cuprins:

"Art.551 - (1) Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare si care au nascut cel putin 3 copii, pana la data de 01.10.1990, si i-au crescut pana la varsta de 10 ani beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare dupa cum urmeaza:

a) cu un an - pentru 3 copii;

b) cu doi ani - pentru 4 sau mai multi copii;

(2) Reducerea varstei prevazute la alin. (1) nu poate fi cumulata cu o alta reducere prevazuta de prezenta lege sau de legile speciale. Varsta de pensionare redusa conform alin. (1) nu poate fi mai mica de 55 de ani."


Sursa: Senat.ro

Atentie! Aceasta propunere legislativa nu se aplica in prezent. Propunerea trebuie promulgata de Presedintele Romaniei si apoi publicata in Monitorul Oficial. Va tinem la curent cu noutati pe acest subiect!




 

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]