Compensare in bani a CO neefectat. Cum vom calcula pentru angajatul care a fost in concediu crestere copil?

compensare concediuconcediu neefectuatconcediu crestere copilcodul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum se calculeaza concediul de odihna neefectuat din 2017 pentru un salariat caruia ii inceteaza contractul de munca in luna mai 2020 si care in anul 2018 pana in iulie 2019 a fost in concediu de crestere copil?
 
Raspunsul specialistului:
 
Concediul de odihna se compenseaza in bani doar in cazul in care contractul individual de munca inceteaza. In acest sens, art. 146 alin. (3) din Codul muncii stabileste, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
 
Pe durata cat salariata a beneficiat de concediu crestere copil nu are dreptul la concediu de odihna. Asadar, compensarea a bani a concediului de odihna neefectuat se datoreaza pentru perioada in care salariata nu s-a aflat in concediu crestere copil din 2017 si pana in 2020.
 
Concediul de odihna nu se pierde si nu se prescrie. Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari (art. 144 din Codul muncii).
 
Asadar, dreptul la concediu de odihna este un drept garantat si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Potrivit art. 38 din Codul muncii, salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.
 
Prin urmare, la incetarea contractului de munca salariatei i se va compensa concediul de odihna neefectuat prin eliminarea din perioada totala pentru care nu a efectuat concediul de odihna, perioada concediului pentru crestere copil.
 
Salariata va beneficia de concediu de odihna pentru perioada cat a fost in concediu de maternitate dar nu si pentru perioada concediului crestere copil (art. 145 alin. (4) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare).
 
Conform art. 150 alin. (1) din Codul muncii, pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
Asadar, pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei se calculeaza media zilnica a drepturilor cu caracter permanent din ultimele 3 luni anterioare celei in care se efectueaza concediul si se inmulteste cu numarul de zile de concediu. In speta, pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei se calculeaza media zilnica a drepturilor cu caracter permanent din ultimele 3 luni anterioare compensarii, respectiv la data incetarii contractului.
 
Asadar, cuantumului indemnizatiei se calculeaza prin stabilirea mediei zilnice a drepturilor cu caracter permanent din ultimele 3 luni anterioare incetarii contractului.
 
Se compara cuantumul indemnizatiei astfel stabilit cu salariul de baza, sporurile si indemnizatiile permanente cuvenite pentru perioada concediului, potrivit contractului de munca.
 
Valoarea indemnizatiei acordate va fi cea mai favorabila dintre cele comparate.
 
Exemplu mod de calcul indemnizatie concediu de odihna
Etapa I Calcularea mediei salariilor din ultimele 3 luni anterioare lunii in care se efectueaza concediul.
Notam cu I indemnizatia pentru concediul de odihna:
 
I zilnica = S1 + S2 + S3/Numar zile lucratoare I concediu = I zilnica x nr. zile CO
Etapa a II-a Calcularea drepturilor salariale cuvenite pentru perioada concediului (ca si cum salariatul ar lucra) S concediu = S 4 : nr. zile lucratoare x nr. zile CO
Etapa a III-a Se compara I concediu cu S concediu. Daca I concediu este mai mare decat S concediu, atunci se acorda valoarea I concediu. Daca I concediu este mai mica decat S concediu, atunci se acorda S concediu.
 
Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro
 

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
compensare concediuconcediu neefectuatconcediu crestere copilcodul muncii

Data aparitiei: 07 Mai 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Compensare in bani a CO neefectat. Cum vom calcula pentru angajatul care a fost in concediu crestere copil? Nota: 3.88 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]