Legea stabileste obligatia angajatilor asigurati de a plati contributiile de asigurari pentru somaj, precum si dreptul aferent de a beneficia de indemnizatie de somaj.
Stagiul de cotizare insumeaza perioadele in care angajatii sau, dupa caz, si angajatorii au datorat contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentru somaj in Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte.
Legea nr. 76/2002 stabileste faptul ca somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) pot beneficia de indemnizatia de somaj numai daca indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare;
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
250 Modele Fise de Post
Noua lege a pensiilor Ghid practic
c) nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
d) sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.
De asemenea, legea prevede si perioadele care nu sunt luate in calcul la stabilirea perioadei de 24 de luni, prevazuta la alin. (1) lit. a).
In aceasta categorie intra si perioada de suspendare a raporturilor de munca sau de serviciu, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii.
Prin urmare, perioada de concediu medical pentru sarcina, respectiv perioada de concediu medical pentru lauzie, nu se iau in considerare la stabilirea stagiului minim de cotizare pentru somaj.