Analizam mai jos cazul unei persoane fizice care nu este salariat pensionar si care are incheiat un contract de colaborare cu o societate din Romania care executa lucrari de constructii, pe baza de contract, intr-un stat non-UE.
Vom vedea in ce masura se poate astfel lucra in baza unui contract de colaborare si ce obligatii ii revin societatii din Romania, precum si persoanei fizice, in ce priveste la contractul de colaborare.
In ceea ce priveste corectitudinea prestarii unei activitati in baza unui contract de colaborare, apreciem ca trebuie sa stabileasca, tinand cont de criteriile care caracterizeaza cele doua tipuri de activitati, daca activitatea desfasurata este o activitate dependenta sau o activitate independenta.
Astfel, conform art. 7 alin. (1) pct. 2 din Codul fiscal activitatea dependenta este activitatea desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare.
La pct. 2.1 al aceluiasi articol sunt prevazute criteriile in baza carora o activitate poate fi reconsiderata, respectiv:
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Portal Codul Muncii
250 Modele Fise de Post
Legis Plus Legislatia Muncii
- beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
- in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
- platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
- platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit.
Prin urmare, daca cel putin unul dintre aceste criterii este indeplinit activitatea este dependenta si poate fi prestata in baza unui contract individual de munca.
Criteriile care definesc preponderenta existentei unei activitati independente stabilite de pct. 19 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 46 din Codul fiscal:
- libera alegere a desfasurarii activitatii;
- libera alegere a programului de lucru;
- libera alegere a locului de desfasurare a activitatii;
- riscul pe care si-l asuma intreprinzatorul;
- activitatea se desfasoara pentru mai multi clienti;
- activitatea se poate desfasura nu numai direct, ci si cu personalul angajat de intreprinzator in conditiile legii.
Astfel, in functie de aceste criterii se va stabili daca activitatea este independenta sau dependenta.
Daca activitatea este dependenta, se va incheia un contract individual de munca. Daca activitatea este independenta, persoana fizica trebuie sa se inregistreze si autorizeze si sa presteze activitatea in calitate de persoana fizica autorizata.
In cazul unui contract de colaborare incheiat cu o persoana fizica autorizata, obligatiile de plata si declarare a impozitului pe venit si contributiilor sociale revine persoanei fizice autorizate.
Sursa: PortalCodulMuncii.ro