Concediu medical si indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav - ce trebuie sa stie salariatii?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
01 Octombrie 2024
01 Octombrie 2024
Mara Dobrin
Mara Dobrin
concediu ingrijire copil bolnavingrijirea copilului bolnavConcediu medical si indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav
Concediu medical si indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav - ce trebuie sa stie salariatii?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani. 
 
Potrivit art. 51 alin. (1) lit. b) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului pe perioada concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani. 
 
Asadar, salariatii beneficiaza de concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau pentru ingrijirea copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani, iar pe durata acestora, contractul individual de munca si respectiv, raportul de serviciu se suspenda.
 
De asemenea, beneficiaza de concediu medical si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav persoanele autorizate sa desfasoare activitati independente daca s-au asigurat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate pentru concedii si indemnizatii. 
 
Persoanele fizice care nu au statut de salariat si nici de somer se pot asigura pe baza contractului de asigurare pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate prevazut la art. 1 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Sunt asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate si sotia/sotul titularului intreprinderii individuale/ persoanei fizice autorizate care, fara a fi inregistrata/inregistrat in registrul comertului si autorizata/autorizat sa functioneze ea insasi/el insusi ca titular al intreprinderii individuale/persoana fizica autorizata sau fara a fi salariata/salariat, participa in mod obisnuit la activitatea intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate, indeplinind fie aceleasi sarcini, fie sarcini complementare, daca titularul/persoana fizica autorizata este asigurat/asigurata potrivit alin. (1) lit. e).
 
Calitatea de titular al intreprinderii individuale/persoana fizica autorizata se dovedeste cu documentul emis de catre Oficiul National al Registrului Comertului conform prevederilor legale, iar calitatea de sotie/sot prin certificatul de casatorie.
 
Somerii care beneficiaza de drepturi banesti din bugetul asigurarilor pentru somaj se bucura de asigurare de boala in baza O.U.G. nr. 158/2005, modificata si completata, agentia pentru ocuparea fortei de munca fiind asimilata angajatorului. 
 

A. Cine beneficiaza de concediu pentru ingrijirea copilului bolnav?

 
a) mama, daca tatal nu beneficiaza de acelasi concediu;
b) tatal, daca mama nu beneficiaza de acelasi concediu;
c) salariatul sau functionarul public care, in conditiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, caruia i s-au incredintat copii spre crestere si educare sau in plasament familial.
 

B. Stagiul de cotizare

 
Stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor de concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
 
Indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav reprezinta 85% din media veniturilor din ultimele 6 luni luate in calcul, in baza carora s-a achitat contributia de asigurari sociale.
 
In cazul copilului pentru care s-a dispus masura carantinei sau a izolarii in conditiile Legii nr. 136/2020, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, asiguratii pentru care nu se dispune masura carantinei sau a izolarii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru supravegherea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 18 ani.
Indemnizatiile se acorda pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul curant sau, dupa caz, de medicul de familie care a luat in evidenta si a monitorizat aceste persoane, pentru o perioada stabilita in functie de evolutia bolii si durata monitorizarii.
Durata de acordare a indemnizatiei prevazute la art. 26 alin. (1^4) este corespunzatoare numarului de zile calendaristice aferente duratei concediului medical stabilite de medicul curant sau, dupa caz, de medicul de familie.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei prevazute la art. 26 alin. (1^4) este de 100% din baza de calcul stabilita conform art. 10 si se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
 
Potrivit art. 28 din O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, a copilului cu handicap cu afectiuni intercurente pana la implinirea varstei de 18 ani sau a copilului bolnav cu afectiuni grave, in varsta de pana la 18 ani, se acorda pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie si a certificatului pentru persoanele cu handicap, emis in conditiile legii, dupa caz.
 
Astfel, concediul si indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, sau a copilului bolnav cu afectiuni grave, in varsta de pana la 18 ani a copilului cu handicap cu afectiuni intercurente pana la implinirea varstei de 18 ani se acorda pe baza certificatului de concediu medical.
 

Durata de acordare a indemnizatiei

 
Durata de acordare a indemnizatiei este de 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege:
 
    • copilul contracteaza boli contagioase;
    • copilul imobilizat in aparat gipsat;
    • copilul este supus unor interventii chirurgicale;
    • copilul sufera o modificare a structurii caracteristice tesutului din care a luat nastere (neoplazii), cancer.
 
Durata concediului medical in cazul afectiunilor mentionate se stabileste de medicul curant.
Concediul va putea fi acordat peste durata de 90/180 de zile calendaristice pe an numai de medicul specialist, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale.
 
Durata de acordare a indemnizatiei va fi cea corespunzatoare numarului de zile calendaristice aferente duratei concediului medical stabilita de medicul specialist, iar dupa depasirea termenului de 90 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.
 
Contributii sociale datorate pentru indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav Indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav cod 09 este exceptata de la plata contributiilor pentru asigurari sociale de sanatate.
 
Incepand cu luna aprilie 2024, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2024 contributia la sistemul de sanatate se datoreaza doar pentru codurile de indemnizatie 01, 07, 10. 
 
In cazul certificatelor medicale pentru codurile 05, 51, 06, 08, 09, 91, 92, 12, 13, 14, 15, 16, 17 a caror perioada de acordare se sfarseste la o data anterioara zilei de 12 aprilie 2024 (pana in data de  11 aprilie inclusiv), indemnizatia medicala este supusa contributiei la sistemul de sanatate...mai multe in ghidul practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu, detalii AICI >>>

NOUTATI din Legislatia muncii

Noutati PENSII: Aflati ce modificari aduce de Legea nr. 360/2023


Sunteti la curent cu toate MODIFICARILE din legea PENSIILOR?

Va invitam la WEBINARUL
LIVE: Noua lege a pensiilor. Ce a schimbat Legea nr. 360/2023!
Participati in data de 23 octombrie la webinarul
Locul desfasurarii: din fata calculatorului!

 

...Vezi AICI detaliile complete <<


 

 

Atentie la legea pensiilor!

Vizionati webinarul GRATUIT

"Noua lege a pensiilor"
Noua lege a pensiilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Vizionati webinarul GRATUIT
“Noua lege a pensiilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la legea pensiilor!
Vizionati webinarul GRATUIT

"Noua lege a pensiilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]