Intrebare: Unui angajat care este invoit platit pe durata a doua luni i se cuvin zile de concediu de odihna pentru aceasta perioada?
Raspuns: Conform art. 145 alin. (2) din Codul muncii , durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Asadar, concediul de odihna anual se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Invoirea nu este reglementata legal. In baza principiului libertatii de vointa a partilor contractului individual de munca, in practica, fara a exista o prevedere legala, se utilizeaza si invoirea salariatului de la serviciu, cu plata salariului. Invoirea se acorda de catre angajator, atunci cand este de acord cu solicitarea salariatului de a lipsi temporar de la locul de munca in vederea rezolvarii unor interese personale.
Invoirea nu reprezinta o suspendare a contractului individual de munca. In practica, invoirea se acorda, de regula, atunci cand pentru rezolvarea unor interese personale este necesara absenta salariatului de la locul de munca pentru cateva ore sau pentru o zi.
Diurna legala in Romania si in strainatate
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Cand pentru rezolvarea unor interese personale este necesara absenta salariatului de la locul de munca o perioada lunga timp, apreciem ca angajatorul si salariatul trebuie sa aleaga o modalitate reglementata de lege cum ar fi concediu fara plata pentru rezolvarea unor interese personale.
Intrucat invoirea are temei contractual apreciem ca perioada de invoire va influenta sau nu durata concediului de odihna anual in functie de intelegerea celor doua parti, angajator si salariat.