Multi dintre noi visam sa fim propriii nostri sefi, sa putem lucra de oriunde si sa alegem proiectele doar dupa criterii stabilite de noi. Din aceste motive, tot mai multe persoane aleg drumul freelancing-ului, devenind liber profesionisti. Insa, ca orice alt job, el aduce atat avantaje, cat si aspecte mai putin placute. De regula, dezavantajele in freelancing tin de domeniul fiscal. „Ce documente trebuie sa depun, cand, ce venituri trebuie sa declar, trebuie sa imi deschid un SRL sau PFA? ” – cu astfel de intrebari se confrunta fiecare freelancer aflat la inceput de drum. De aceea, aducem in acest articol cateva lamuriri cu privire la obligatiile fiscale pe care le are un freelancer.
Ce declaratii trebuie sa completeze freelancerii?
Daca lucrezi in regim de persoana fizica autorizata, PFA, pentru inceput trebuie sa completezi urmatoarele documente:
- declaratia 200 privind veniturile realizate in Romania;
- declaratia 220 privind veniturile si cheltuielile estimate pentru anul in curs;
- declaratia 600 privind venitul asigurat la sistemul public de pensii;
- declaratia 392 privind livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile efectuate in anul precedent.
Daca lucrezi ca persoana fizica independenta, PFI, este nevoie sa completezi declaratia de inregistrare fiscala si declaratia 220. De asemenea, daca obtii venituri mai mari de 12 salarii minime pe economie este necesar sa depui si Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice. Aceasta declaratie se depune online, prin intermediul servicilor disponibile pe site-ul www.anaf.ro, iar termenul prevazut pentru depunerea Declaratiei Unice, in anul 2020, este 15 martie.
In cazul in care detii un SRL, la inceputul fiecarui trimestru va trebui sa depui declaratia 100. In cazul in care ai castiguri anuale mai mari de 300.000 lei este necesar sa completezi, in plus, declaratia 101 privind impozitul pe profit, declaratia 112, declaratia 300, declaratia 301 si declaratia 394.
Care este cadrul legislativ
Este important de stiut faptul ca atunci cand esti freelancer, poti fi platit, din punct de vedere fiscal, doar in baza unui contract de colaborare sau daca detii un SRL, PFA sau daca esti autorizat pentru activitatea pe care o desfasori. Conform legii, veniturile obtinute sunt reglementate in cadrul Codului Fiscal, mai exact de Capitolul II – Venituri din activitati independente.
Care sunt cele mai potrivite domenii in care sa activezi ca freelancer
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
40 Modele de Regulament Intern
Consilier Codul Muncii
Gratie dezvoltarii erei digitale si a domeniului IT, care ne permit sa desfasuram activitatile din orice loc in care avem acces la internet, activitatile de freelancing sunt tot mai cautate. Iar domeniile care se bucura cel mai mult de astfel de proiecte sunt:
- Domeniul foto-video (Graphic Design, editor foto, editor video);
- Marketing – Content Writing si Copywriting;
- IT – Web design si Web Developer, HTML5 Development, PHP, Javascript.
In final, oricat de multe provocari ai avea ca freelancer, cu rabdare si avand informatiile necesare, la timpul potrivit poti depasi cu succes orice bariera.