Angajatorul decide, in cazul concret al unui angajat, sa includa in contractul individual de munca al acestuia o clauza de neconcurenta. Aceasta perioada la care face mentiune clauza este de un an de zile dupa incheierea CIM. Pe o perioada de cateva luni dupa incheierea CIM, fostul angajat primeste suma prevazuta in clauza, dar anunta ca doreste sa se angajeze la concurenta. Angajatorul decide sa sisteze plata clauzei incepand cu data respectiva. Procedeaza insa angajatorul potrivit legii? Este angajarea interzisa timp de un an la firmele concurente?
Asa cum prevede Codul muncii prin art. 21, la incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.
Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare, perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.
In acelasi timp, clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru perioada de un an, asa cum a fost stabilita de parti numai daca contractul de munca nu a incetat in temeiul dispozitiilor art. 56 alin. (1) lit. c), e), f), g) ÅŸi i), ori din initiativa angajatorului pentru motive care nu tin de persoana salariatului (art. 22 din Codul muncii).
40 Modele de Regulament Intern
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Trebuie insa precizat ca aceasta clauza nu poate avea ca efect interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei salariatului sau a specializarii pe care o detine. La sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial de munca instanta competenta poate diminua efectele clauzei de neconcurenta. Tocmai de aceea, drept concluzie, partile sunt obligate sa respecte dispozitiile legale. In caz contrar oricare dintre parti se poate adresa instantei competente.